Lääkelista mukaan sairaalaan
Oulaskankaan sairaalassa kiinnitetään entistä enemmän huomiota potilasturvallisuuteen. Kun vielä aikaisemmin potilaan käytössä olevista lääkkeistä otettiin selvää vasta vuodeosastolla, pitää asia hoitaa kuntoon heti potilaan astuttua sairaalan ovista sisään.
”Asia on selvitettävä jo päivystyksessä, jotta lääkäri pystyy tekemään jo siinä vaiheessa lääkemuutokset, jotka pohjautuvat potilaan ajantasaiseen lääkitykseen”, toteaa sairaanhoitaja Susan Ollikainen sisä- ja keuhkotautien vuodeosastolta.
Susan Ollikaisen mukaan olisi hyvin tärkeää, että potilaalla olisi aina mukanaan ajan tasalla oleva lääkelista. E-reseptistä hoitohenkilökunta näkee, mitä lääkkeitä potilaalle on määrätty, muttei sitä, mikä on lääkkeen annoskoko ja vahvuus.
”Varmasti monella potilaalla on se oletus, että kyllähän teillä on koneella kaikki lääkkeet oikein. Totuus on kuitenkin se, etteivät tietojärjestelmät kommunikoi edelleenkään keskenään. Esimerkiksi terveyskeskuksella on omat järjestelmänsä ja meillä omat. Siksi ajan tasalla oleva lääkelista olisi hyvin tärkeää olla mukana”, Ollikainen tähdentää.
Lääkelista helpottaa huomattavasti hoitohenkilökunnan työtä. Potilaan lääketietojen kalastelu kun voi olla pahimmillaan hyvinkin aikaa vievää salapoliisityötä.
”Monesti tietoja joutuu kyselemään monesta eri paikasta, kuten terveyskeskuksesta, kotisairaanhoidosta tai omaisilta, plus se mekaaninen suoritus, että kaikki tiedot päivitetään lääkehoitojärjestelmään oikein. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että pahimmillaan asia on saattanut viedä tunninkin, ennen kuin potilas pääsee osastolle ja lääkitys on kunnossa”, Susan Ollikainen tietää.
Puutteellisesti päivitetty lääkelista voi olla myös potilasturvallisuutta uhkaava riski. Esimerkiksi silloin, jos sairaalan henkilökunnalle päätyy lääkelista, joka ei ole ajan tasalla siksi, että jokin siinä oleva lääke on lopetettu haittavaikutuksen takia.
”Riski on todellinen ja meiltä kuluu paljon aikaa asian selvittämiseen. Se on sitten pois kaikesta muusta hoitotyöstä”, Ollikainen painottaa.
Lääkelistan voi tehdä kuka vaan vaikka kotona ruutupaperista. Myös apteekit tarjoavat palvelua korvausta vastaan, jos henkilö ei ole kotisairaanhoidon asiakas.
”Ei sen lääkelistan tarvitse sen hienompi olla. Pääasia on, että siitä näkyy lääkkeen vahvuus ja annostus.”.