Lähellä ihmistä oleva sairaala
Pohjois-Suomen ensimmäinen keuhkoparantalo seisoo edelleen Oulaskankaan sairaalan mäellä komeana ja jylhänä kuten sen synnyin vuonna 1914. Rakennuksen alakerta on pyhitetty sairaalamuseon käyttöön. Sen sijaan yläkerta ammottaa vielä tyhjyyttään. Oulaisten kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Aitto-ojan mukaan ensi vuonna tilanteeseen saattaa kuitenkin tulla muutos.
”Oulaisten kotiseutuyhdistys ja Oulaisten Kulttuurin tuki ry ovat hakemassa esiselvityshanketta sille, mitä kaikkea tämän talon toimintaa voitaisiin kehittää. Yläkerrassa on paljon tyhjiä paikkoja ja hankkeessa tullaan selvittämään, miten ne voitaisiin saada hyötykäyttöön. Samalla mietitään tämän talon aukioloaikojen lisäämistä”, kertoi Tuula Aitto-oja maanantaina Sirpa Pietarilan kirjoittaman, Oulaskankaan sairaalan toisen historiikin julkaisutilaisuudessa.
1980-luvulta 2020-luvulle ajoittuvan historiikin nimi on Lähellä ihmistä. Kirja kuvaa hyvin monella tavalla niitä asioita, joiden äärellä aluesairaalassa ollaan tänäkin päivänä.
”Oulaskangas on ihmistä lähellä oleva sairaala. Toivotaan, että se on sitä myös jatkossa”, totesi Sirpa Pietarila.
Historiikkikirjan toisen osan priimusmoottorina on toiminut Oulaskankaalla jo yli 30 vuoden työuran tehnyt Päivi Saari. Hän on ylläpitänyt oman työnsä ohella myös sairaalamuseon toimintaa. Toisen osan kirjoittaminen oli esillä jo vuonna 2014, kun sairaala vietti 100-vuotisjuhliaan. Kirjoittajaksi kaavailtiin Harri Turusta, mutta hänen sairastumisensa vesitti aikeen.
”Vuosia kului ja siinä museota ylläpitäessäni mieleeni juolahti, että kyllä se historiikki pitäisi toteuttaa tavalla tai toisella. Satuin lukemaan Sirpan kirjoittaman Lastumäen historiikin ja päätimme johtoryhmässä kysyä häntä kirjoittajaksi”, kertoi Päivi Saari.
Sirpa Pietarilan tukena kirjan teossa olivat Päivi Saaren lisäksi Ritva Kesti, Hanna Kankaala sekä Arja Mäenpää, joka toimi Oulaskankaalla monissa eri henkilöstötehtävissä.
”Tulin Oulaskankaalle vuonna 1971. Ensin puhelinvälittäjäksi ja sitten johtajan sihteeriksi. Palkanlaskijaksi jouduin vastoin tahtoani. Eläkkeelle siirryin vuonna 2015 toimistopäällikön tehtävästä”, sanoi Arja Mäenpää.
Päivi Saaren mukaan Arja Mäenpään laaja tuntemus sairaalan työntekijöistä eri vuosikymmeninä oli suunnaton apu kirjan kokoamisessa. Sosiaalityöntekijä Hanna Kankaala avusti puolestaan erityisesti tekstin oikolukemisessa.
”Ja Ritva (Kesti) oli pitkään ylihoitajan sijaisena ja osastonhoitajana. Kuinkahan monta reissua hänkin ehti työuransa aikana tänne Pyhäjoelta kulkea”.
Lähellä ihmistä -kirjan tekeminen alkoi vuoden 2021 helmikuussa. Päivi Saaren mukaan hankalinta kirjaan oli löytää valokuvia, sillä sairaalaympäristössä niitä ei yleensä paljon oteta. Lopulta kirjaan saatiin sivuja yhteensä 191. Painosmäärä on 300 kappaletta. Saaren mukaan historiikki valmistui juuri oikeaan aikaan.
”Oulaskangas liitettiin kaksi vuotta sitten tiiviimmin Oysiin ja pilkottiin osaamiskeskusten alaisuuteen. Omaa johtajaa ei ole olemassakaan. Ei tämä ole enää se sama Oulaskangas, jonka me kaikki tunnemme. Kirja onkin lopetus sille elämälle, mitä täällä ennen oli”.
Sirpa Pietarilan mukaan Oulaskankaan historiikin kirjoittaminen oli mielenkiintoinen projekti. Materiaalia oli paljon, mutta sitä piti etsiä välillä suurennuslasin kanssa.
”Monenlaisia johtoryhmän kokousmuistioita, viikkotiedotteita sekä lehtileikkeitä tuli katsottua. Pienistä palasista tämä kirja on koottu. Pöytäkirjoista ei löytynyt aina tarkkoja päivämääriä, joten salapoliisin työtäkin piti tehdä”.
Lähellä ihmistä -kirjan voi ostaa Oulaisten kaupunginkirjastosta. Sitä voi hankkia myös Oulaisten kotiseutuyhdistyksestä.