Lissun baarin ovi on avoinna kaikille

Alavieskalainen Liisa Kangasvieri avasi toisen baarinsa Oulaisiin torstaina.

Illan h-hetkeen eli Oulaisten Lissun baarin avajaisiin on aikaa muutama tunti. Yrittäjä Liisa Kangasvieri virittelee vielä minikeittiön laitteita kuntoon, mutta muuten uusi baari näyttää olevan valmis ottamaan asiakkaat vastaan.
”Odottelen yleisöryntäystä. Tässä on kuitenkin neljä pääsiäisenpyhää edessä, joten hieman kauhunsekaisin fiiliksin odottelen iltaa, että riittääkö värkit ja tuleeko väkeä liikaa. Summassa piti kaikki juomatkin tilata”, sanoo Liisa Kangasvieri hymy huulessa.
Liisa Kangasvieri on remontoinut entisen Tuoppi Pubin tilat lattiasta kattoon yhdessä miehensä ja appensa kanssa. Nyt tilojen seiniä koristaa Lissun baarin oma punainen väri. Karaokepuolella on laulamisen lisäksi mahdollista heittää dartsia. Keskiviikkoisin kyseinen peli tarjoaa harrastajille omat viikkokisansa.
Esiintymislavan edessä seisoo komea biljardipöytä. Kun live-artisti aloittaa esityksensä, siirretään pöytä sivummalle. Biljardipöydän viereistä tolppaa nojaa polkupyörä, joka toimii avajaispäivän bingopalkintona. Tämän lisäksi kiirastorstai-illassa on kävijöille tarjolla kahvit itseleivotun pullan kera.

Liisa Kangasvieri on ymmärtänyt, että oulaistelaiset ovat odottaneet uutta anniskeluravintolaa kuin kuuta nousevaa. Se kun on Oulaisissa ainoa laatuaan. Kangasvierin mukaan Lissun baari aikoo tarjota elämyksiä laaja-alaisesti jokaiselle ikäryhmälle. Esimerkiksi livemusiikki voi olla yhtä hyvin tanssi- ja popmusiikkia kuin rankempaa rokkiakin. Nuortenkin asioinnin suhteen on jo tehty oma linjauksensa.
”Olisi mukavaa, että nuoretkin voivat käydä täällä syömässä. Niinpä päätimme, että alaikäisillä on mahdollista käydä täällä kello 21 asti. Mitään teinien norkoilupaikkaa tästä ei kuitenkaan aiota tehdä”, Kangasvieri muistuttaa.

Illanvieton lomassa voi aikaansa kuluttaa vaikka dartsin parissa.

Lissun baarin työntekijöistä osa on tuttuja Tuoppi Pubin ajoilta, osan Liisa Kangasvieri on rekrytoinut ihan vasta. Paikan vastaavana työntekijänä toimii oulaistelainen Jenny Sarkkila.
”Jenny tulee toimimaan minun oikeana kätenäni. Itse aion keskittyä enemmän Alavieskassa ruokapuoleen. Kaljahana oli helpompi luovuttaa kuin soppakauha. Minulla on kuitenkin Alavieskassa laaja-alaisesti pitopalveluakin”.
Alavieskan Lissun baarin Liisa Kangasvieri avasi vuonna 2019. Erikoisen tästä ravintolasta tekee se, että paikka rakennettiin täysin talkoovoimin.
”Kyläläiset ja yritykset tarvitsivat kylälle samaa palvelua, jota itse halusin tuottaa. Olen siitä ikuisesti heille kiitollinen”.
Kangasvierin yrittäjäuraa ehti kulua neljä kuukautta, kun koronapandemia laittoi ovet kiinni myös Lissun baarissa. Tämän jälkeen hänen pitikin miettiä pää punaisena luovia ratkaisuja, joiden avulla yritystä voitiin pitää pystyssä. Kaikesta selvittiin ja nyt korona näyttää olevan taakse jäänyttä elämää. Pandemian aikana ravintoloiden aukioloaikoja rajoitettiin paljon. Kaikkia tämä ei miellyttänyt, mutta Liisa Kangasvierin mielestä ei olisi pahitteeksi, vaikka baarien ovet menisivät edelleen aikaisemmin säppiin.
”Itse tykkäisin, että valomerkki tulisi yhden tai kahden aikaan, kuten ennen vanhaan. Kyllä ihmiset siihen tottuisivat. Se olisi kaikille parempi vaihtoehto. Meille ei tulisi tyhjiä työtunteja, kun odottelemme väkeä yhdeksän ja yhden välillä ja sen jälkeen tupa on aivan täysi. Lyhyessä ajassa pitää ehtiä myynti tehdä. Ja asiakkaille olisi helpompi seuraava päivä tiedossa, kun olisivat ajoissa kotona”.
Uudet haasteet ovat jo ilmaantuneet oven taakse. Niistä näkyvin on raaka-aineiden hintojen nousu. Liisa Kangasvierin mukaan puhutaan jopa 40 prosentin noususta.
”Hinnat ovat nousseet niin paljon, etten pysty enää niitä omiin hintoihini laittamaan. Sen vuoksi kate jää pienemmäksi. En voi nostaa lounaan hintaa 15 euroon. Silloin loppuisivat kävijät siihen”, hän myöntää.

Epävarmat ajat eivät ole kuitenkaan pelästyttäneet Liisa Kangasviertä investoimasta omaan yritystoimintaan. Kun hän joskus jonkin asian päättää, vie hän sen myös aina maaliin saakka. Näin kävi Oulaisten Lissun baarinkin kohdalla.
”Olen aika äkkipikainen luonne. Jos jokin asia alkaa kiinnostaa, en pohdi sitä vuositolkulla, vaan pistän heti töpinäksi. Haluan tehdä asiat kunnolla ja niin, että asiakkaat viihtyvät. Asiakaspalvelu on minulle tosi tärkeää. Haluan palvella asiakkaita hymyssä suin”.
Lissun baarin lisäksi Liisa Kangasvierin kontolle on siirtynyt myös Myllyn terassin ylläpito. Vielä tähän mennessä hän ei ole ehtinyt miettiä Myllyn toimintaa kovin pitkälle. Jonkinlaista kesäkahvilatyyppistä ratkaisua sinne olisi kuitenkin aikomus rakentaa.
”Siellä voivat lomalaiset käydä kahvilla tai jäätelöllä päivälläkin. Pelkästään olutterassia siitä ei tule. Ja toivottavasti kelit sallivat, että siellä voidaan järjestää myös esimerkiksi trubaduurikeikkoja”, miettii Liisa Kangasvieri.

Takaisin Jutut -sivulle