Lomautukset lisäsivät työttömyyttä

Rakennusapulaisille ja kirvesmiehille riittää töitä Pohjois-Pohjanmaalla.

 

Eniten kasvua tapahtui lähialueen kunnista Raahessa ja Merijärvellä.

Pohjois-Pohjanmaalla oli joulukuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa, mikä on 700 enemmän kuin vuosi sitten. Lomautettujen määrä kasvoi puolestaan 1000 ihmisellä vuoden takaiseen verrattuna. Eniten lomautukset puraisivat pientä Merijärven kuntaa, jonka työttömyysprosentti on nyt 11,9, kun se vielä vuoden 2018 päättyessä näytti 6,6 prosenttia.
”Ilmeisestikin tuo työttömyyden kasvu johtuu Oulaisten Lehdon tehtaan lomautuksista. Aika paljon on täältäkin hakeuduttu sinne töihin. Merijärveltä käy ihmisiä töissä paljon sellaisilla aloilla, jotka ovat aika suhdanneherkkiä”, tietää Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokela.

Maakunnan muista kunnista parhaiten menee työllisyyden osalta Hailuodossa, jossa työttömyysprosentti on 6,4. Pahin tilanne on taas Taivalkoskella (13,8 prosenttia). Merijärven tavoin suhteellisesti eniten vuoden takaiseen tilanteeseen työttömien määräänsä kasvatti Raahe. Siellä työttömyysprosentti on nyt 13,4. Oulaisissa työttömyysaste on 11,9, Haapavedellä tasan 9 ja Ylivieskassa 10,3.
Asiantuntija Marko Salmela Pohjois-Pohjanmaan TE-toimistosta kertoo, että Raahessa työttömyysluvut alkoivat nousta syyskuussa, jolloin SSAB:lla yt-neuvottelujen pohjalta sovitut lomautukset alkoivat pyöriä. Lomautuksia kesti joulukuulle saakka ja ne koskivat useita satoja henkilöitä, joista suurin osa asuu Raahessa.
”Myös masuunin alasajo loppuvuoden aikana vaikutti lomautettujen määrään ja jonkin verran sillä oli vaikutuksia myös alihankintaan. Samaan aikaan ei ole voitu tarjota määräaikaisia työsuhteita prosessin eri tehtäviin, joka koskettaa isoa joukkoa Raahen alueella”, Salmela toteaa.
Marko Salmelan mukaan joulukuun huono työttömyystilanne ei ole Raahessa poikkeuksellinen, sillä joka vuosi suurin työttömyys ajoittuu juuri vuoden loppuun. Tähän syynä ovat muun muassa useiden määräaikaisten työsuhteiden päättyminen niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla.

Avoimia työpaikkoja oli TE-toimistossa tarjolla joulukuun aikana 8000 eli 2400 enemmän kuin vuosi sitten. Myös uusia työpaikkoja tuli joulukuun aikana avoimeksi 3800, mikä on 1000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Merijärven kunnassa avoimien työpaikkojen kanssa ei tarvitse liiemmin tapella.
”Meillä ei ole avoimia työpaikkoja, eikä niitä ole oman kunnan alueella lähiaikoina avautumassakaan. Yleensä meiltä hakeudutaan naapurikuntiin töihin”, kertoo Kari Jokela.
Sen sijaan Raahessa avoinna on tällä hetkellä useita satoja työpaikkoja, joista osa on kesätyöpaikkoja. Marko Salmelan mukaan työntekijän ja työnantajan kohtaanto-ongelma on laajentunut koko ajan koskemaan eri toimialoja, mutta valtaosa paikoista saadaan kuitenkin täytettyä.
”Helmi-maaliskuussa työmarkkinoilla alkaa jälleen tapahtua enemmän ja työttömyys laskee kesää kohti”.

Takaisin Jutut -sivulle