Maasta tullut -näyttely tutkii ihmiskehoa

Tässä kaksi valokuvataulua näyttelystä, toinen vähän esittävämpi, toinen abstraktimpi. Annuska Hannula kertoo, että he eivät nimenneet Mattilan kanssa yhtään taulua, vain videoteoksille on nimet. ”Päädyttiin siihen, että ei nimetä tauluja, koska meille ne ovat osa yhtä suurta kokonaisuutta, ei niinkään yksilöitä”. ANTOcollective, 2020.

 

Kymenlaakson museossa, Merikeskus Vellamossa oli laulaja, näyttelijä ja nyt myös visuaalisen taiteen ryhmän, ANTOcollectiven jäsenen Annuska Hannulan ensimmäinen näyttely Maasta tullut.

Valokuvatauluista ja videoteoksista koostuva näyttely tarkasteli ihmiskehon muotoja ja abstraktiutta sekä ihmiskehon suhdetta ympäristöön. Valokuvatauluissa Hannula ja Tommi Mattila etsivät kehosta maisemallisia, abstrakteja ja muutoin kiinnostavia muotoja. Videoteos ”Miten olla osa” on yhden ihmiskehon tutkimusmatka ja sulautumisyritys erilaisiin ympäristöihin. Videoteoksessa ”Keitä me olemme” katsojalle annetaan mahdollisuus kohdata lukuisia ihmisiä silmästä silmään ja kuunnella ajatuksia ja myyttejä ihmiskunnan synnystä.
Annuska Hannula on opettajaperheen tytär Kalajokilaaksosta. Isä, Ari Hannula, on ylivieskalaista Hannulan sukua ja toimii opettajana Ylivieskassa.  Annuskan äiti, Pirjo Hannula, on vastaavasti syntyisin Alavieskan Someronkylästä ja hän opettaa Alavieskan yhtenäiskoulussa. Annuska on nykyisin tamperelaistunut näyttelijä ja muusikko. Maasta tullut -näyttelyssä Hannula on päässyt tutkimaan, kuinka monipuolistan äänimateriaalia ihmiskeholla voi tuottaa. Näyttelyn äänimaisemissa muutamaa ääntä lukuun ottamatta kaikki äänet ovatkin ihmiskeholla tuotettuja.

Annuska Hannula ja Tommi Mattila tapasivat toisensa Kotkan Kaupunginteatterin esityskuvauksissa syksyllä 2016. Jutellessa kävi ilmi, että Hannulakin oli haaveillut kameran toiselle puolelle hyppäämisestä. Parin vuoden kuluttua mieliin kytemään jäänyt idea heräsi, kun Hannula ja Mattila – jälleen kuvauksissa ollessaan – ryhtyivät pallottelemaan heitä inspiroivia kuva-aiheita. Ei aikaakaan, kun ANTOcollective oli perustettu, ensimmäiset mallit olivat studiolla ja ihmiskehon ihmettely alkoi.
”Teatterikorkeassa kannustettiin kokeilemaan taiteen eri osa-alueita ja tämä näyttely on yksi kokeiluista, sanoo toista näyttelyä jo suunnitteleva Annuska Hannula.

Maasta tullut –näyttelyssä ANTOcollectivea vahvistaa valosuunnittelija Essi Santala. Näyttelyä ovat tukeneet Kotkan elinvoimalautakunta, Suomen kulttuurirahaston Kymenlaakson rahasto, Finnfoto ry ja Taiteen edistämiskeskus. Merikeskus Vellamossa toimivat muun muassa Suomen merimuseo, Kymeenlaakson museo ja Merivartiomuseo.

Takaisin Jutut -sivulle