Maatuska on tehty kestämään

Marja Pirttijärven maatuskanäyttely on avoinna Törmänhovilla 5. huhtikuuta saakka. Kuukauden keräilijä -näyttelyjä järjestää Woimaa tulevaisuuteen! -hanke.

 

Naisen päällyshameeseen puettu puinen nukke, matjorska on kentien tunnetuin Venäjän symboli ympäri maailmaa. Suomessa nämä nuket tunnetaan maatuskoina. Oulaistelainen Marja Pirttijärvi on kerännyt maatuskanukkia niin kauan, ettei hän itsekään sitä enää muista.
”Oisinko kerännyt niitä 90-luvun lopulta. Anopiltakin olen saanut yhden lahjaksi”, kertoo Marja Pirttijärvi.

Maatuskanukessa on aina pariton määrä nukkeja sisäkkäin. Tämä symboloi venäläisessä perinteessä jatkuvaa elämää, kerrotaan Timo Vihavaisen kirjoittamassa kirjassa Opas venäläisyyteen vuodelta 2006. Venäjällä nuken uskotaan symboloivan venäläisen yhteiskunnan perinteisiä arvoja: vanhusten kunnioittamista, suurperheen yhtenäisyyttä, hedelmällisyyttä ja runsautta.
Marja Pirttijärveä maatuskoissa kiehtoo niiden erikoiset ilmeet ja kuviolliset ulkoasut. Pirttijärven vajaan 100 maatuskan kokoelmaan ei kuulu erikoisia maatuskanukkia, esimerkiksi joidenkin julkisuuden henkilöiden kasvoilla tehtyjä. Hän pitää enemmän perinteisistä maatuskoista.

Pirttijärvi ei ole ollut kovinkaan tarkka omien maatuskanukkien kohtelusta, sillä hän on antanut ne surutta esimerkiksi vierailulla olleiden ystävien lasten leikkeihin. Ja hyvinhän nämä perinteikkäät nuket ovat kaiken sen kestäneet. Ja kun leikit ovat loppuneet, pistää Pirttijärvi nuket aina talteen ylös leivinuunin päälle.
Marja Pirttijärvi kertoo ostavansa maatuskanukkia paljon erilaisilta rompepäiviltä sekä kirpputoreilta. Hiljattain hän liittyi myös Facebookissa maatuskanukkeryhmään.
”Tämä on isännän ja minun yhteinen harrastus. Isäntäkin saattaa aina ostaa nuken, kun sellaisen sattuu jossain näkemään”, hymyilee Marja Pirttijärvi.
Marja Pirttijärven maatuskanäyttely on avoinna Törmänhovilla 5. huhtikuuta saakka. Kuukauden keräilijä -näyttelyjä järjestää Woimaa tulevaisuuteen! -hanke.

Takaisin Jutut -sivulle