Merijärvellä riittää tulevaisuuden uskoa
Merijärven kunnanjohtaja Kari Jokelalla riittää pään raapimista, kun hän valmistelee työhuoneessaan ensi vuoden talousarvioesitystä. Kuten monessa muussakin kunnassa, myös Merijärvellä talousnäkymät eivät ole kovinkaan ruusuiset.
”Erikoissairaanhoidon kustannukset ovat kasvaneet hurjasti. Niin myös lastensuojelukustannukset. Niitä ei olekaan tarvinnut pitkään aikaan pohtia. Kyllä näyttää siltä, että tämä vuosi menee miinukselle ja siltä pohjalta ensi vuotta on aika työlästä rakentaa, huokailee Kari Jokela.”
Ensi vuoden talousarviota käsitellään tämän illan valtuustossa. Sen jälkeen edessä on valtuustoseminaari, jossa pohditaan, millä keinoilla taloutta voitaisiin saada parempaan suuntaan. Veroprosenttia Merijärvellä ei kunnanjohtajan esityksen mukaan ainakaan lähdetä nostamaan.
”Vuosi sitten nostimme veroprosenttia. Siitä on vaikea saada selkoa, että mitä hyötyjä nostosta on oikeasti tullut, kun verottajan puolelta on riittänyt hässäkkää ja verokertymät ovat olleet aika pieniä. On hankala vertailla, kuinka paljon veroprosentin nostamisesta on tullut tuottoja. Se mitä me joudumme miettimään, ovat meidän palvelut, että pystyykö niistä johonkin puuttumaan vai onko esimerkiksi viemärimaksuja tai vuokrien korottamismahdollisuuksia, Jokela miettii.”
Ei Merijärven tulevaisuus ole pelkästään huonoja uutisia täynnä. Kari Jokelan mukaan merkittävä hyvä juttu on keskustaan nouseva uusi esikoulupäiväkoti, joka on tarkoitus ottaa käyttöön elokuussa.
”Palveluja me olemme parantaneet koko ajan, vaikka hankalia aikoja on ollut. Koulupuoli alkaakin olla nyt hyvällä mallilla. Samassa pihapiirissä on koko koululaitos päiväkoti-ikäisistä lähtien. Vieressä vielä kirjasto ja liikuntahalli, Jokela kehuu.”
Uuden eskaripäiväkodin johtajan paikka on edelleen täyttämättä. Kunnanjohtaja Kari Jokelan mukaan päteviä päiväkodin johtajia ei ole markkinoilla liiaksi asti.
”Paikka piti laittaa uudelleen auki. Palkalla ei pysty hirveästi kilpailemaan. Ja en sitten tiedä, että onko se palkastakaan kiinni. Siinä olisi tietyntyyppiselle ihmiselle mielenkiintoinen ja haasteellinen tehtävä, kun hän pääsee rakentamaan aivan uutta organisaatiota uuteen toimintaympäristöön.”
Merijärven kunta on tehnyt vuodesta 2009 sote-yhteistyötä Kalajoen kaupungin kanssa. Kari Jokelan mukaan yhteistyö on sujunut varsin mallikkaasti. Sote-asioiden hoitamista ei kuitenkaan ole helpottanut yhtään valtiovallan saamattomuus saada sote-uudistusta valmiiksi vielä edelliselläkään vaalikaudella.
”Kyllä tälle sote-sopalle pitäisi joku päätös saada. On sitä veivattu niin kauan. Asian valmistelu on vienyt kuntakentällä äärettömän paljon aikaa ja rahaa. Aina aloitetaan eri kulmasta, mutta koskaan ei päästä maaliin asti. Erikoissairaanhoidon kustannukset nousevat koko ajan, eikä meillä kohta tahdo hartiat riittää sitä kantamaan. Joku lääke ja ratkaisu tähän soteen pitää saada, painottaa Kari Jokela.”
Vaikka karu tosiasia on se, että Merijärvenkin väkimäärä vähenee koko ajan, ei kunnan johdossa ole mietitty kertaakaan mahdollisuutta liitokseen jonkin naapurikunnan kanssa. Kari Jokelan mielestä viime vuosina nähdyistä kuntaliitoksista ei ole nähtävillä niin suuria hyötyjä kuin mitä niistä ennalta luvattiin.
”Jos liitoksilla halutaan säästöjä tehdä, tarkoittaa se aina keskittämistä. Ei samoja palveluja voida säilyttää entisellään. Pienemmät kunnat ovat siinä aina heikoilla. Jos Merijärvi liittyisi isompaan kuntaan, niin kyllähän ne vähäisemmätkin palvelut siirtyisivät sinne naapuriin.”
Kari Jokelan mielestä Merijärven kunnassa on tällä hetkellä kaikki tarpeelliset peruspalvelut. Kylältä löytyy muun muassa kauppa, parturi ja jopa tatuoija. Yksi asia, mikä kunnan asukkaita kuitenkin hieman harmittaa, on pankkipalveluiden vähäinen saanti.
”Pankkipalveluja kritisoidaan siitä, että niitä saa vain kerran viikossa kolme tuntia. Mutta ymmärrän toki myös pankin kantaa tässä asiassa, kun kaikki sähköiset kuviot ovat tulleet mukaan ja pankissa käydään niin vähän, Jokela toteaa.”