Merijärvellä arkistoidaan lehtileikkeitä

Merijärvellä siirretään vanhoja lehtileikkeitä digitaaliseen muotoon.

 

Merijärvellä on aloitettu vanhojen lehtileikkeiden siirtäminen digitaaliseen muotoon.
Merijärven kotiseutuyhdistyksen puheenjohtajan Juhani Alarannan mukaan siirto nykyiseen muotoon auttaa kuntalaisia saamaan historian tietoa helpommin.
”Digitointi lähti alulle siitä, että kunnan kirjastosihteeri Tuula Alin-Biari Musafiri puhui usein, että kirjastossa säilytettävä lehtileikkeiden kokoelma pitäisi saada digitaaliseen muotoon, jotta kuntalaiset voisivat käydä lukemassa sitä. Hän puhui siitä minulle, että voisiko kotiseutuyhdistys olla mukana, koska työhön tarvitaan muun maussa oma kannettava tietokone.”

Projekti nytkähti eteenpäin, kun Alaranta esitti asian kotiseutuyhdistyksen johtokunnalle.
”Johtokunta oli myönteinen asialle. Sitten on odotettu, että löytyisi henkilö, joka pystyy asian tekemään. Puhuttiin Tiina Yppärilälle, joka sai Mikko Ojan tähän hommaan mukaan.”
Projektissa kuvataan kansioihin kerätyt eri sanomalehdissä olleet Merijärveä ja merijärveläisiä koskevat lehtijutut.
”Myöhemmin mukaan tulevat esimerkiksi vanhat valokuvat. Materiaalia on useissa kansioissa 1950-luvulta tähän päivään asti.”

Alaranta uskoo, että lehtileikkeiden siirto palvelee vuosien saatossa vielä useaa käyttäjää.
”Olen itsekin tarvinnut kyseistä kokoelmaa esimerkiksi puheiden tai lehtijuttujen tekoon. Viimeksi, kun kirjoitin alueen joululehteen juttua Merijärven kirkon palosta 45 vuotta sitten jouluna. Kokemus on ollut, että on kova työ käydä läpi kansioissa olevia leikkeitä. Helpompaa olisi, kun niitä pystyisi hakusanoilla hakemaan koneelta.”

Puheenjohtaja muistuttaa myös siitä, että paperi haurastuu vuosien saatossa.
”Vanhat lehtileikkeet haurastuvat sekä repeilevät, kun niitä selataan ja ajan myötä tuhoutuvat kokonaan. Kotiseutuyhdistys on mielellään tässä mukana, koska tämähän on kotiseutuyötä parhaimmillaan. Tässä tallennetaan tietoa Merijärvestä ja sen ihmisistä niin, että nykyiset ja tulevat ihmiset pääsevät helpommin tutkimaan menneisyyttä.”

Takaisin Jutut -sivulle