Mielen ja kehon yhteistyötä

Martti Valkonen Raahen Shoto Budo ry:stä torjuu, kun Marko Ronkainen kempeleen Shoto Budo ry.stä potkaisee. Kuva:t Pirjo Haurinen

 

Karaten oppiminen kestää koko ihmiselämän. Kokeneet karatekat muistuttavat, että laji on kaikkea muuta kuin hirveää karjumista ja tiiliskivien murskaamista.

Noin kolmekymmentä karaten harrastajaa ympäri Suomen kokoontui viikonloppuna Raaheen kolmatta kertaa järjestetylle Karaten Talvileirille.
Paikallisen Raahen Shoto Budo ry:n perustajan ja päävetäjän Martti Valkosen mukaan tapahtuma oli kokonaisuutena hyvin onnistunut. Samat fiilikset viikonlopusta jäivät myös lajin kattojärjestön Suomen Karate Do Shotokain hallitukseen kuuluvan Marko Ronkaisen päähän.
”Leirillä oli hyvä tekemisen meininki. Olemme jo varanneet tilat ensi vuodelle”, lupaa Martti Valkonen.
”Tapahtuman osanottajamäärä oli kohtuullisen hyvä ja linjassa siihen, mitä se on aiemmin Raahen leirillä ollut. Oli oikein mukava nähdä paljon osallistujia myös Etelä-Suomesta”, iloitsee Marko Ronkainen.
Marko Ronkaisen mukaan suurin syy osallistua Raahen Talvileirille oli monen karateharrastajan kohdalla se, että viikonlopun aikana lajia tuli harjoiteltua tavallista intensiivisemmin.
”Kun viikonloppuna harjoittelee 10 tuntia, jää siitä kroppaan paljon vankempi muistijälki kuin tavallisesta 1,5 tuntia kestävästä viikkotreenistä. Parasta on myös se, että tapahtuman aikana pääsee harjoittelemaan eri henkilöiden kanssa, eikä vain omien seuratuttujen”.

Raahen Talvileirillä harjoitettu karaten tyylilaji oli Shoto Budo, joka tunnettiin aiemmin Karate-Do Shotokain nimellä.
Tavallisesta karatesta poiketen Shoto Budossa ei ole mukana kilpailuelementtiä, vaan laji keskittyy yksinomaan itsepuolustuksen ja omakohtaisen hyvinvoinnin kehittämiseen. Siitä voi löytää paljon myös aikidomaisia elementtejä.
”Shoto Budossa on paljon muutakin kuin potkuja ja lyöntejä. On irrottautumisia lukoista ja maahan vientejä. Rentous on tämän tyylisuunnan yksi tärkeimmistä osista. Jos yrität saada kovaa lyöntiä aikaan, niin jännittyneellä kädellä lyönti jää pintaan. Mutta rennolla kädellä kaikki voima keskittyy olennaiseen eli lyöntiin”, selvittää Martti Valkonen.

 

Ryhmä saa monipuolista opetusta päivän mittaan.

 

Marko Ronkaisen mielestä kilpailuelementin puuttuminen Shoto Budosta on vain ja ainoastaan hyvä asia.
”Kun kilpailullisia elementtejä tulee mukaan, muuttuu lajin luonne radikaalisti. Valtamediassa näkyvä kilpakarate on hyvin kaukana minun harjoittamasta Shoto Budosta”, toteaa Marko Ronkainen.
Martti Valkonen aloitti karaten harrastamisen vuonna 1995 Oulun Karateseurassa. Mitä enemmän hän alkoi käydä salilla, sitä enemmän halu oppia lisää karatesta kasvoi miehen sisällä. Valkonen muistuttaa, että karatessa kehittyminen vaatii sinnikkyyttä ja pitkäjänteisyyttä.
”Sitä voisi verrata puun kasvuun. Tietenkin perustekniikat oppii heti alussa ja silloin voi tuntua, että mähän osaan jo tämän lajin. Mutta sitten vuosien päästä kuitenkin huomaa, että on vielä paljon uutta opittavaa”.
Martti Valkosen mukaan julkisuuteen levinnyt kuva karatesta on usein väärä. Moni kun luulee, että karatesalissa tiilenpalat vain lentelevät ja hirveä huuto raikuu koko ajan.
”Laji on oikeasti hyvin hillitty ja onnettomuuksia sattuu todella harvoin. Se vaikuttaa ihmiseen enemmänkin tasapainottavasti”.
Marko Ronkaisen mukaan Shoto Budo sopii niin lapselle kuin ikäihmisellekin. Ronkaisen vetämässä Kempeleen Shoto Budo –seurassa on junnuryhmiä 10-15-vuotiaille, ja vanhimmat seuran osanottajat ovat olleet 60 vuoden ikäisiä.
”Muun muassa skoteissa vanhimmat harrastajat ovat pitkälti yli 70-vuotiaita. Shoto Budo sopii sellaisille ihmisille, jotka haluavat kehittää itseään fyysisesti ja henkisesti. Jotkut harjoittelevat puhtaasti oman hyvinvoinnin kannalta ja jotkut taas treenaavat enemmän itsepuolustuselementtejä”.

Takaisin Jutut -sivulle