Mielipide, eduskuntavaalit 2019: Tuulivoimaa Oulaisiin – tässäkö pelastus?
Olen alusta pitäen seurannut Oulaisten tuulivoimahankkeita. Maanselänkankaan kaava oli monivaiheinen ja pitkä tie, taisipa se käydä monet oikeudetkin läpi, kun muun muassa esteellisyyttä tutkittiin. Mutta kaava sai lainvoiman 2017.
Minun arvioni on, että jos sitä aletaan joskus rakentamaan, niin hankkeen vetäjä tulee korottamaan myllyjen pyyhkäisykorkeutta 230 metristä jopa 250-300 metrisiksi.
Entäs sitten tämä Karahkan alue?
Onko tässä nyt varmasti kuultu kuntalaisia ja ovathan kaikki tietoisia. Kartatkin oli tahallaan tehty epäselviksi, etteivät maanomistajat ala tappelemaan keskenään kenen alueelle mylly tulee?
Hanke koskettaa todella useaa kuntalaista, 0-5 kilometrin etäisyydellä asuu noin 3100 kuntalaista, vaikka hankkeen kuvauksessa puhutaan, että se sijaitsee noin 5 kilometrin päässä Oulaisten keskustasta pohjoiseen päin. Tässä kannattaisi ehkä puhua, kuinka kaukana hankealue sijaitsee taajamasta, eikä vetää etäisyys viivaa Kostepäähän.
Hankkeessa täytyy myös ottaa huomioon, että vuokrasopimuksia on tehty jopa 55-vuotisiksi, jos vain vuokraaja haluaa, eikä vuokraaja tätä pysty katkaisemaan. Eli minunkin nuorin kaksivuotias lapsi olisi tuolloin 57-vuotias?
Voimaloiden käyttöikä suunnitellaan 20-25-vuotisiksi, mutta todellisuudessa ne puretaan jo paljon aikaisemmin ja rakennetaan isommat tilalle. Esimerkkinä Raahen Kopsassa tien vieressä olevat myllyt (3Mw ) ovat 2013 rakennettuja ja niiden korkeus on noin 200metriä. Nämä Karahkaan suunnitellut ovat jo 250 metriä korkeita ja myllyjen tehoa ei ole ilmoitettu. Myöskään tämän kokoluokan myllyjä ei ole koko Eurooppaan vielä rakennettu, mutta tässähän olisi hyvä testialusta…
Minä en ole tuulivoiman vastustaja. Itselleni tulee tuulivoimala aurinkopaneelien kaveriksi, mutta minun on helppo torjua haitat. Jos se häiritsee, niin teen Oulaisten korkeimman lipputangon.
En vaan hyväksy näitä tuulivoimala-alueita, kun ne tuodaan liian lähelle kuntalaisia.
Alkuperäinen aloitteenihan oli 10 kertaa pyyhkäisykorkeus. Joten jos myllyjen koko kasvaa, viedään ne aina kauemmas asutuksesta, joten nämäkin olisivat 2,5 kilometrin päässä.
Entäs sitten vastuu? Voimaloiden juuressa saa kävellä myös talvella, mutta kyltillä varoitetaan tuulivoimalasta mahdollisesti tippuvasta jäästä. Kenen on vastuu, kun jääkalikat tipahtavat konepellille tai pahimmassa tapauksessa jonkun päälle?
Ja kyllä raha kelpaa kunnan kirstuun – sen ymmärrän. Sitä en vaan osaa sanoa vielä, onko haittoja enempi, sen näyttää aika.
Mika Antikka
kunnanvaltuutettu
perussuomalainen eduskuntaehdokas 2019