Mielipide: Onko jalkapallo ruttolaji?

Meillä Oulaisten huimassa on 120 rekisteröityä pelaajaa, jotka ovat osallistuneet aktiivisesti Oulaisten huiman edustamiin sarjapeleihin.  Todellinen harrastajamäärä on Oulaisissa huomattavasti korkeampi, koska pallokerhot tuottavat uusia pelaajia ja harrastuksen vasta-alkajia liukuu joukkueisiin päivittäin nyt kevään kynnyksellä. Valtakunnallisesti katsottuna jalkapallo on Suomessa suosituin kesälaji.

Oulaisten huiman jalkapallojoukkueet ovat tehneet huikeaa juniorityötä. Vuosi sitten Oona Pudas valittiin Eerikkilään helmari katsaukseen ja tänä vuonna Ouhusta pääsi peräti kaksi edustajaa Heinäpäähän jatkokarsintoihin. Poikajoukkueesta Eerikkilään menee tänä vuonna kolme Ouhun 09-syntynyttä edustajaa. Lahjakkuutta meiltä Oulaisista ei siis puutu. Olosuhteet ovatkin sitten toinen juttu.

Kuukausi sitten Oulaisissa vieraillut palloliiton aluepäällikkö Esa Saajanto oli täysin häkellyksissä olosuhteista, mitä kaupungilla on tarjota jalkapallon harrastajille. Jalkapallomaalien verkot olivat reikäisiä ja maalien rimat olivat vastoin sääntöjä neliskanttiset. Lisäksi Saajantoa oli ihmetyttänyt suhtautuminen urheileviin junioreihin, jotka olivat pyytäneet kentän työntekijältä maalien siirtoa pesäpallokentälle. Maaleja ei voitu kentänhoitajan mielestä siirtää, koska ne olivat jäässä. Saajannon voimilla ne olivat kuitenkin maasta irronneet.

Tällä hetkellä jalkapalloilijat harjoittelevat pesäpallokentällä, koska tekonurmea meillä ei ole ja nurmikentille ei saa mennä.  Jokaisen lajia ymmärtävän tiedossa on, että kun lajit poikkeavat suuresti toisistaan, ei harjoittelualusta ole optimaalinen kilpasarjoissa pelaaville joukkueille. Vaihtoehtoja toki on. Lähteä ajamaan Ylivieskaan maksua vastaan safarin tekonurmelle tai Kalajoelle. Asfaltti-ihottumien kukittamana pelaajat ovat kuitenkin harjoitelleet pesäpallokentällä sen, mitä harjoiteltavissa on. Kaikki tämä jalkapalloilijoiden varaama aika on myös pesäpalloilijoilta pois. Heillä painaa kausi päälle samalla tavalla, kuin jalkapalloilijoillakin. Kiitos pesäpalloilijoille, että olette joustaneet omien harjoitusvuorojenne kanssa. Samalla kiitokset lähtevät myös Kalajoen pallon seura-aktiivien suuntaan, että olette tehneet kaikkenne sen eteen, että saamme ilman sanktioita pelata pelikalenteriin merkityt kotiottelumme teidän uudella tekonurmella. 

Jalkapallojaoston puheenjohtaja Mia Erkkilä on laittanut painetta teknisen toimen päähän kysymällä lupaa saisiko jalkapalloilijat käydä harjoittelemassa nurmikentillä. Tähän on kaupungin teknisestä toimesta vastattu kielteisesti, koska nurmen tulee kestää koko kesä käyttöä ja nurmella kulkeminen on ankarasti kielletty. Kuitenkin samana päivänä, kun naapurikunnassa Kalajoella juhlitaan tekonurmen avaamista näyttävin karnevaalein, Oulaisten keskusnurmella järjestetään koiranäyttely.  Keskusnurmia voi siis käyttää koiranäyttelyalustana, mutta jalkapallojunioreilta käyttö on kielletty! Naapuriseurojen jalkapalloaktiivit ovat kiinnittäneet myös huomiota siihen, miten Oulaisissa suhtaudutaan jalkapallon pelaajiin. Huomion on myös kiinnittäneet lahjakkaat pelaajat, jotka näistä olosuhteista nousevat maajoukkueleireille.

 Kieltämättä asenne jalkapalloa kohtaan vaikuttaa siltä, kuin kysymyksessä olisi jokin ruttolaji, joka pitää välinpitämättömyydellä kitkeä kunnasta mahdollisimman nopeasti pois.

Oulaisten Huiman jalkapallojaosto

Takaisin Jutut -sivulle