Muutos on mahdollisuus

Jos muistatte aikaa joitakin vuosikymmeniä sitten, löytyi Oulaisista ainakin neljä erilaita ruokakauppaa. Oli E-market, K-market, S-market ja T-market. Lapsen mielestä ne kaikki olivat ihan hyviä kauppoja, mutta äiti ja isä kävivät enimmäkseen vain yhdessä niistä. Sittemmin aikuisena olen saanut oppia, että kauppojen käyttäjät olivat hyvinkin poliittisesti ja yhteiskunnallisesti jakautunutta väkeä, joille oli tärkeää näyttäytyä juuri oikean kirjaimen kaupassa.

Edelleenkin tulee vastaan ihmisiä, joiden ajattelussa joku tietty järjestö tai harrasteryhmä on ”väärää” porukkaa, joko ylempää tai alempaa sorttia tai ihan väärää puoluetta. Saanpa itsenikin kiinni ajatuksista, joissa en voi osallistua vaikkapa taiteen tekemiseen, koska ”ne ovat vähän parempaa väkeä”! Mitä ikinä se ”parempi väki” sitten onkaan??

Säätyjako, luokkajako, kastijako ovat kaikki termejä, joilla ihmisiä jaetaan erilaisiin ryhmiin. Viime aikoina mieliä on kuohuttanut mies- ja naislokerot, joiden seuraksi on saatu ”muun sukupuolinen” lokero. Ja muutamia kertoja olen huomannut olevani mukana keskustelussa, jossa arvuutellaan, onko joku ihminen tyttö vai poika? Silloin olen jäänyt miettimään, miksi on niin tärkeää saada kanssaihmiset lokeroitua. Täytyykö tietää mikä/kuka tuo toinen on, jotta voi asettaa itsensä jollekin tasolle suhteessa häneen?

Luokkajako on toivottavasti jo kohta taaksejäänyttä elämää. Toiveena olisi päästä tilanteeseen, jossa kaikki voisimme vain olla ihmisiä. Sen syntymiseen tarvitaan niitä, jotka haluavat muutosta ja uskaltavat ylittää lokeroiden seinien rajoitteita. Toisaalta myös niitä, jotka toivottavat tervetulleiksi kaikki omiin ryhmittymiinsä, pelkäämättä uusien ihmisten tuomaa muutosta.

Onneksi meitä suomalaisia on siunattu saunalla! Sauna on paikka, jossa kaikki saavat olla. Saunan lauteilla ei istuta liperit tai natsat kaulassa, siellä kaikki ovat omana itsenään, paljaina yhdessä. Saunassa ei jaotella tulojen, puolueen, ammatin tai syntyperän mukaan ihmisiä eri lauteille. Jotain samaa löytyy vertaistukiryhmistä, niissäkin ihmiset kerääntyvät yhden asian äärelle taustoistaan ja mielipiteistään huolimatta. Uusien ja erilaisten ihmisten tapaaminen tuo elämään raikkautta ja yllättäviä ystävyyssuhteita.

Kun siis seuraavan kerran huomaat ajattelevasi, että et voi osallistua johonkin harrastukseen, ryhmään tai keskusteluun, pysähdy miettimään miksi? Ja mieti vielä hetki, voisitko kerätä rohkeutta ja mennä kuitenkin mukaan, jos asia kiinnostaa? Muutos on todellakin mahdollisuus, mahdollisuus kokea uutta ja kasvaa ihmisenä!

Takaisin Jutut -sivulle