Naisten turvallisuuskoulutukseen juuri nyt valtava kiinnostus

Vihantilainen Marjo Törmikoski suosittelee kaikille naisille Naisten Valmiusliiton kursseja.

Naisten varautumis- ja turvallisuuskoulutuksiin on nyt valtava kiinnostus, sanoo Naisten valmiusliiton viestintä- ja järjestösihteeri Suvi Aksela.
”Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat saaneet ihmiset ajattelemaan arjen turvallisuutta ja varautumista poikkeusoloihin”.
Akselan mukaan viime päivinä tullut valtavasti yhteydenottoja, joissa kysellään liitolta lisää turvallisuuskoulutuksia.
”Erityisesti pyydetään väestönsuojelua, 72 tuntia kotivaraa, vaikeiden tunteiden käsittelyä ja medialukutaitoa käsitteleviä kursseja”, hän luettelee.
Myös sekä omatoimisesta varautumisesta ja väestönsuojelusta kysellään paljon.
”Naisten valmiusliitto pyrkii myös vastaamaan kysyntään tarjoamalla vuosittaisten NASTA ja PikkuNASTA -harjoitusten lisäksi verkkokursseja ja alueneuvottelukuntien voimavarojen puitteissa lyhytkursseja”.

Naisten huoli turvallisuudesta näkyy konkreettisena toukokuussa pidettävän valtakunnallisen NASTA Leijona 2022 -valmiusharjoituksen suosiossa.
Harjoituksen Väestönsuojelun perusteet -kurssi täyttyi hetkessä ja jonossa on 136 naista. Myös Informaatiovaikuttaminen, Henkinen kriisinkestävyys ja Suomalainen nainen maanpuolustajana kurssit täyttyivät muutamassa minuutissa, kun kurssien haku avautui maaliskuun alussa.
”Kaikkiaan kursseille jonottaa yli 500 naista”, Aksela kertoo. 
Naisten valmiusliiton toimintana on kehittää naisten valmiuksia koulutuksen kautta sekä lisätä naisten mahdollisuuksia toimia poikkeusoloissa yhteiskunnan hyväksi. Arjen turvallisuutta, hyödyllisiä kansalaistaitoja ja poikkeusoloihin varautumista koskeva koulutus on Naisten valmiusliiton toiminnan ytimessä.
Liitto järjestää yhdessä puolustusvoimien ja Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) kanssa vuosittain kaksi valtakunnallista NASTA-harjoitusta ja useita PikkuNASTA-harjoituksia. Toiminta ei ole sotilaallista.

Raahelainen Maili Ahola kokee naisille suunnatut harjoitukset tärkeinä, sillä ne antavat tietoa ja taitoa poikkeusoloissa toimimiseen sekä jokaiselle tarpeellisia arjen kansalaistaitoja.
Oulussa varusmiespalveluksen suorittanut Ahola on ollut kymmenen vuotta aktiivisesti mukana reserviläistoiminnassa.
”Naisten kasvanut kiinnostus turvallisuusasioihin ja varautumiseen kumpuaa siitä, jännittyneessä maailman tilanteessa halutaan omalta osaltaan olla yhteiskunnalle hyödyksi ja toisaalta huolehtia myös lähipiirin turvallisuudesta”, miettii Marjo Törmikoski Vihannista.
”On ymmärretty, että emme ehkä asukkaan täällä ihan lintukodossa. Myös minä, joka en ole suorittanut asepalvelusta, koen, että velvollisuuteni on kantaa korteni kekoon muulla tavalla. Siksi osallistun naisten kouluttamiseen erilaisilla kursseilla ja myös itse kouluttaudun sellaisiin tehtäviin, joista voi poikkeusoloissa olla hyötyä”, hän kertoo.
Törmikoski suosittelee kaikille naisille Naisten Valmiusliiton kursseja, sillä sieltä löytyy mielenkiintoisia tulevaisuuteen ja varautumiseen liittyviä koulutuksia sekä mielekästä toimintaa yhdessä samanhenkisten naisten kanssa.
Tämän vuoden toinen NASTA-harjoitus järjestetään elokuun lopussa Kainuun Prikaatissa Kajaanissa.
NASTA Lempi 2022 -harjoitus on iso luottamustehtävä Kuusamon maanpuolustusnaisille, sillä koko harjoituksen johtajana toimii Kaisu Palosaari ja organisaation muissa johto- ja vastuutehtävissä kymmenen muuta kuusamolaisnaista.
”Pohjoisen vinkkelistä Kajaani on kohtuullisen matkan päässä, joten kannattaa hakeutua kursseille, kun haku aukeaa kesäkuussa. Hakea voivat kaikki 18 vuotta täyttäneet naiset. Koulutus ei edellytä aikaisempaa kokemusta, eikä minkään järjestön jäsenyyttä”.

Takaisin Jutut -sivulle