Noutopöydässä tänään

Kun puhutaan kirkon toiminnasta, useimmille tulee mieleen rippikoulu, häät ja hautajaiset. Näiden lisäksi seurakunnat tarjoavat paljon muutakin toimintaa, josta hyötyvät eri-ikäiset ihmiset. Jumalanpalveluselämä on pöydässä katettuna kaikille, ikään, sukupuoleen, uskontoon tai elämäntilanteeseen katsomatta. Jumalanpalvelus, hartaudet, hiljentymistilaisuudet, retriitit, ja vaikkapa kauneimmat joululaulut ovat enimmäkseen ilmaisia ja tarjolla kaikille niitä haluaville.
Lapsille seurakunta järjestää ilmaisia kerhoja ja voi palkata samalla nuoria kerhojen vetäjiksi. Leirejä, joiden hintahaitari vaihtelee ilmaisesta muutamaan kymppiini, tarjotaan usealle ikäryhmälle. Myös nuorille on ryhmätoimintaa: kuoroja, bändejä, draamaa, kerhoja, illanviettoja ja muita tapahtumia. Useimmiten nekään eivät maksa juuri mitään käyttäjilleen. Samalla jälleen seurakunta palkkaa nuoria muun muassa isostoimintaan ja leiriohjaajiksi.
Aikuisille noutopöytä tarjoaa monenlaista ryhmätoimintaa: käsityöpiirejä, keskustelua, eroryhmiä, sururyhmiä ja muun muassa parisuhteen toimivuutta tukevaa toimintaa. Näistäkin suurin osa on maksuttomia, loppujen hinnat hyvin alhaisia. Pienituloisille seurakuntien järjestämät retket tarjoavat mahdollisuuden virkistymiseen sekä itselle että lapsille.
Edellä mainittujen lisäksi seurakunnat osallistuvat vähäosaisten ja syrjäytymisvaarassa olevien auttamiseen. On olemassa ryhmätoimintaa muun muassa mielenterveyskuntoutujille, nuorille äideille ja päihdeongelmaisille. Jollekulle mainitun kaltainen ryhmä voi olla ainoa ikkuna sosiaaliseen yhteyteen toisten kanssa.
Tärkeää on myös yksilötyö, jota tehdään paljon. Kuka tahansa, maksoipa kirkollisveroa tai ei, voi tulla keskustelemaan papin tai diakoniatyöntekijän kanssa. Useimmiten ajan saa pian, apu on ilmaista ja kanssakulkija on vierelläsi niin pitkään kuin sitä tarvitset.
Vanhustyö on perinteisesti kuulunut seurakunnan noutopöytään. Se tarkoittaa vierailuja ikäihmisten luona, laitoksissa ja kotona. Niille ikäihmisille, jotka pystyvät itse liikkumaan, on tarjolla monenlaista ryhmätoimintaa, joista osaan saa seurakunnan kautta ilmaisen tai hyvin edullisen kuljetuksen.
Eli mitä sitten saan, kun maksan kirkollisveroa? Kannattaako kuulua kirkkoon?
Seurakunnat paikkaavat toiminnallaan paljon sote-puolen jättämiä aukkoja. Ne täydentävät ja lisäävät tarjontaa, antavat yhden mahdollisuuden yhteisöllisyyteen. Voit itse valita, haluatko käyttää noutopöydän antimia vai et. Jos et itse halua mitään, voit kuitenkin olla lahjoittamassa aterian jollekulle sitä tarvitsevalle? Voit halutessasi istua samaan pöytään muiden kanssa ja osallistua jakamisen tuottamaan iloon. Jos taas tuntuu, että pöydässä ei ole tarpeeksi sinulle sopivaa ruokaa, ota ihmeessä yhteyttä omaan seurakuntaasi ja esitä toiveesi!

Takaisin Jutut -sivulle