Nuorisoseuraan ovat tervetulleita kaikki
Vuosittain järjestettävä maakunnallinen nuorisoseurafoorumi kokoontui tänä syksynä Petäjäskoskella. Tilaisuuteen kutsuttiin useampien nuorisoseurojen toimijoita ideoiden vaihtamista varten.
Vaikka muut palvelut olisivat jo loppuneet, niin monella kylällä komeilee yhä nuorisoseurantalo, jossa järjestetään tansseja, juhlia, kokouksia ja muuta toimintaa jäsenien aktiivisuuden ja toiveiden mukaan. Nuorisoseurantaloilta löytyy yleensä näyttämö, sali, toimiva keittiö ja mahdollisesti muitakin tiloja, joten tilaisuuksille on olemassa mainiot puitteet.
Nuorisoseurojen tämän päivän kuulumisia olivat vaihtamassa muun muassa Antti Mäkelä Petäjäskoskelta, Hannu Aitto-Oja Matkanivasta ja Matti Tuomisto Ainalista. Kaikille nuorisoseuroille oli yhteistä se, että kiinteistöjen huolto, vakuutukset ja ylläpito aiheuttavat kuluja, eikä kaikkea voida hoitaa talkoilla. Kulujen kattamiseksi kerätään tuottoja erilaisista tapahtumista ja vuokrataan tiloja ulkopuolisten käyttöön.
Toimintaan voidaan saada rahoitusta myös hankkeiden kautta. Näitä mahdollisuuksia oli paikan päällä esittelemässä hankekoordinaattori Sirpa Nevanperä.
”Kun hankehakemusta laaditaan, on tärkeää miettiä, mitä uutta asiaa hanke tuo tullessaan. Pelkkä rakennamme laavun ei riitä hankkeeksi, vaan täytyy miettiä esimerkiksi, mitä tapahtumia vuoden mittaan voitaisiin järjestää vaikkapa nuorille ja lapsille ja miten laavun hankinta liittyy tähän toimintaan”, totesi Sirpa Nevanperä.
Tilaisuudessa käytiin läpi runsaasti esimerkkejä siitä, minkälaisia hankkeita ja ideoita lähiseudun nuorisoseuroilla on toteutettu. Pohjois-Pohjanmaan nuorisoseurojen liiton toiminnanjohtaja Timo Nevanperä rohkaisikin seuroja tekemään enemmän yhteistyötä. Talkooväkeä ei yhdellä seuralla ole välttämättä paljon, mutta voimavaroja yhdistämällä voitaisiin saada isompiakin projekteja toteutettua ilman, että kukaan kuormittuu liikaa. Apua seuroille on tarjolla paitsi naapuriseuroilta myös aluejärjestöltä ja kuntien hankeneuvonnasta.
Nuorten aktivoimiseksi toimintaan mukaan oli järjestetty muun muassa larppausta. Nuorten yhteisöllisyys on erilaista kuin kymmeniä vuosia sitten. Yhteyttä pidetään fyysisten tapahtumien lisäksi aktiivisesti myös somessa ja esimerkkinä tästä mainittiin piparkakkujen leipomistapahtuma. Vanhemman mielestä leipomistapahtuma tarkoittaa sitä, että kokoonnutaan johonkin leipomaan piparkakkuja. Nuoren mielestä se taas voi tarkoittaa, että jokainen leipoo piparkakkuja kotonaan, ottaa niistä kuvia ja postaa someen.
Illan aikana todettiin, että nuorisoseuratoiminta lisää kylien yhteisöllisyyttä, pitää kyliä elävinä ja antaa harrastusmahdollisuuksia. Monesti meiltä maalla asuvilta unohtuu, että se, mikä meille tuntuu itsestään selvältä, kuten mäenlasku, avantouinti, revontulet, tähtitaivas ja hiljaisuus, on monelle muulle harvinaista eksotiikkaa, jota tullaan katsomaan kauempaakin.