Oulaistelainen Aatos Äijälä tähtää sporting-ammunnan huipulle

Kauden tuloksena kolme SM-kultaa sekä 11. sija EM-kisoissa ja 15. sija MM-kisoissa.

Oulaistelainen Aatos Äijälä on tällä hetkellä yksi lupaavimmista nuorista sporting-ampujalupauksista Suomessa. Tästä osoitukseni on tällä kaudella saavutetut kolme SM-kultaa sekä EM-kisoissa saavutettu 11. sija ja MM-kisojen jaettu 15. sija. Kotimaassa Aatos kilpailee Y17-sarjassa, kun taas arvokisoissa kaikki juniorit ampuvat Y20-sarjassa.
Ennen tätä kautta Aatoksen parhaat sijoitukset SM-kisoista olivat toinen ja kolmas sija. Ulkomaan kisoissakaan hän ei ollut vielä ennen käynyt. Aatos arvostaa erityisesti EM- ja MM-kisoissa pärjäämistä korkealle.
”Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen 11. ja 15. sijaan. Ne olivat kaiken kaikkiaan hienoja kokemuksia. Heti huomasi, kuinka kova taso maailmalla tässä lajissa on”, Aatos kertoo.
Aatos muistelee olleensa 13–14-vuotias, kun hän aloitti sporting-ammunnan. Kipinän lajiin hän sai metsästysharrastuksen kautta. Kyyhkyn, metsäkanalintujen ja vesilintujen lisäksi hän tykkää metsästää lähes kaikkia riistaeläimiä.
”Eniten metsästän jäniksiä ja rusakoita, koska niitä on yleensä tosi paljon. Sen sijaan hirviä tahtoo olla nykyisin aika vähän”, toteaa Aatos ja paljastaa sarvipään olevan mieluisin riistakohde. Hän toivoo, että metsästysuran ensimmäinen hirvenkaato tapahtuisi tulevana jahtikautena.

Oulaistelainen Aatos Äijälä ampui Kreikan MM-kisoissa sijalle 15. Mitalipallon korkeimmalle korokkeelle hän kapusi puolestaan Nokian SM-kisoissa.

Suomen ampumaurheiluliiton mukaan sporting muistuttaa lajina hieman golfia. Ammunta tapahtuu maastoon rakennetulla radalla, jossa on useita ampumarasteja. Radat ovat erilaisia eri radoilla ja ampumakerroilla. Jokaisella rastilla on eri tavalla ammuttavia kiekkoja, jotka jäljittelevät erilaisia metsästystilanteita. Aatoksen mukaan juuri tämä kiekkojen vaihteleva lentorata tekee lajista haastavan mutta sitäkin mielenkiintoisemman.

Aatos harjoittelee sportingia kolme kertaa viikossa Honkarannan ampumaradalla. Jos ylikuntoa pistää päälle, jättää hän ammuntakerrat vähemmälle.
Tälle vuodelle Aatokselle on kertynyt haulikon kanssa yli 10 000 laukausta. Jollakin tottumattomalla tällainen ammuntamäärä voisi pistää jo olkapään kipeäksi, mutta ei Aatoksella.
”Olkapää ei ole ollut kipeä. Kyllä siihen tottuu hyvin”, hän hymyilee.
Aatoksen mukaan sportingin taso on Suomessa yleisessä sarjassa todella hyvä siihen nähden, kuinka paljon täällä joudutaan antamaan tasoitusta harjoitteluolosuhteissa muiden maiden kilpailijoille. Tällä hetkellä sporting ei ole olympialaji kuten esimerkiksi trap tai skeet, mutta lajin MM- ja EM-kisoihin osallistuu vuosittain noin 800 ampujaa eri puolilta maailmaa.
Aatos on Oulaisten ampumaseuran nuorin sportingin harrastaja. Tulevaisuudessa hänellä on tavoitteena voittaa lajin maailmanmestaruus. Jotta tähän tavoitteeseen joskus vielä päästään, pitää Aatoksen omasta mielestään saada vielä lisää tarkkuutta ampumiseensa ja parantaa keskittymistään kilpailulaukausten aikana. Tämän vuoden osalta kaikki sportingin mittelöt on nyt mitelty. Ensi vuonna Aatos hakee jälleen arvokisamenestystä Unkarissa käytävissä EM-kisoissa. Sitä ennen hän keskittyy kuitenkin metsästykseen ja perustason ensihoitajan opintoihinsa.

Takaisin Jutut -sivulle