Oulaistelaislähtöinen Terhi Mäkelä tähtää tislaamollaan maailman valloitukseen

Oulaistelaislähtöinen Terhi Mäkelä on kehittänyt puolisonsa Keijo Mäkelän kanssa Loitsu-nimisen ginijuoman, jota on tarjolla Alkon verkkokaupassa sekä muutamassa Alkon myymälässä. Myös ensimmäiset ravintolat Etelä-Pohjanmaalla ja Tampereella ovat ottaneet Loitsun valikoimiinsa.
Terhi ja Keijo Mäkelä valmistavat Loitsu-giniä omassa tislaamossaan, jota he ovat rakentaneet Kauhavalla entisen meijerin tiloihin noin vuoden verran.
”Hyvin on lähtenyt toiminta käyntiin ja Loitsun ympärillä on hyvä pöhinä päällä. Oulaisistakin on jo kyselty aktiivisesti somen kautta, että mitä me oikein teemme”, hymyilee Terhi Mäkelä ja kertoo, että he ovat tarjonneet Loitsua myös Oulaisten Alkolle.
Terhi Mäkelä vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Oulaisissa. Kauhavalle hän kotiutui reilut 10 vuotta sitten monen mutkan kautta. Kiinnostus yrittäjyyttä ja uudella alalla toimimista kohtaan oli kypsynyt Mäkelän mielessä jo pitkään ja vuonna 2020 unelma omasta tislaamosta vihdoin toteutui opintomatkojen ja alan opiskelun myötä.
”Olimme harrastaneet kotiviinin tekemistä useita vuosia ja kerran aloimme katsella ulkomaisia ja kotimaisia dokumentteja tislaamoista. Tästä alkoi sitten muotoutua ajatus oman tislaamon perustamisesta”.

Mäkelöiden tislaamossa on mahdollista valmistaa kaikkia tilausmenetelmällä tehtäviä väkeviä viinatuotteita. Ensimmäisenä tuotevalikoimaan valikoitui gini.
”Ensi alkuun olimme vahvasti sitä mieltä, että ei missään nimessä giniä, mutta kun opiskelimme alaa lisää ja pääsimme maistamaan hyviä eri ginimakuja, päätimme aloittaa tuotannon juuri ginistä”.
Gini toimii hyvänä lähtölaukauksena viskin valmistukselle, joka tulee olemaan Häjy Distilling Companyn päätuote tulevaisuudessa. Viskin valmistukseen ei kuitenkaan päästä ihan hetkessä, sillä se vaatii ensin vähintään kolmen vuoden kypsytyksen tynnyrissä.
”Seuraava tuotteemme on todennäköisesti maustevotka ja toinen gini sekä pontikka. Sitten kun finanssipuoli on kunnossa, pääsemme käsiksi viskin valmistukseen”.

Häjy Distilling Company aloitti toimintansa Kauhavan meijerin tiloissa viime vuonna, jolloin myös Ely-keskus myönsi yrityksen laitehankintoihin Leader-investointitukea. Tislaamon alkuinvestointi on ollut suuruudeltaan noin 225 000 euroa, josta yksityisen investoinnin suuruus on noin 180 000 euroa. Uusi pannu saatiin käyttöön alkukesästä.
Loitsu-ginin tuotekehitys on ollut pitkä prosessi. Terhi Mäkelän mukaan he lähtivät hakemaan ginilleen pehmeää makua, josta ginille ominaisen katajanmarjan maku ei tulisi liian voimakkaasti esille.
”Katajanmarja on ginissä vakiotuote, jonka ympärille yhdistetään sopivia mausteita ja aromeja. Näistä saadaan sitten aikaiseksi pehmeä ja helposti juotava gini”.
Terhi ja Keijo Mäkelällä on suuret suunnitelmat Häjy Distilling Companyn suhteen. Ensin he aikovat valloittaa Suomen ja Skandinavian ja tämän jälkeen koko maailman.
”Myyntivalttimme ovat eksoottiset suomalaiset raaka-aineet ja puhdas vesi. Uskomme, että maailmalta löytyy rako myös meidän tuotteellemme”, sanoo Terhi Mäkelä.

Takaisin Jutut -sivulle