Oulaisten nimikkopuusta 10 kiloa omenia – puun antimista tehdään omenamehua

”Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti”, kertoo omenapuuta kasvattava Anna Alm.

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi ahvenanmaalaiset lahjoittivat jokaiselle Suomen kaupungille oman omenapuun. Oulaisten puun satoa on nyt alettu korjata ja tarkoituksena on valmistaa nimikkopuun antimista tuorepuristettua omenamehua.

Oulaislaisille lahjoitettu nimikkopuu sijaitsee Tjudössä, Öfvergårdsin tilalla, jota pitää pariskunta Anna ja Jan Alm. Viljelijät kertovat, että satoa saatiin tänä vuonna hyvin ja sadonkorjuuseen ryhdyttiin normaalia aiemmin.

”Lämpimän kesän ja alkusyksyn ansiosta sato valmistui ajoissa ja hedelmiä saatiin runsaasti, noin 10 kiloa”, viljelijä Anna Alm kertoo.

Öfvergårdsin maatila tunnetaan erityisesti omenamehuista, jotka ovat saaneet paikallisia ja kansainvälisiä palkintoja.

”Saimme paljon erilaisia ehdotuksia, mitä omenoista voisi valmistaa aina hillosta omenapiirakkaan. Päädyimme tuottamaan sadon antimista omenamehua, Visit Ålandin viestinnästä vastaava myynti- ja projektipäällikkö Niko Micklin

Annan mukaan Ahvenanmaalla on käynyt tänä vuonna vierailijoita ympäri Suomen.

”Meillä on käynyt paljon vieraita ihailemassa nimikkopuita eri puolilta Suomea ja siksi pidämme tilamme auki myös koulujen syyslomaan aikaan”.

Oulaisten nimikkopuun omenoista valmistettua mehua toimitetaan ensimmäinen kolmen litran erä kaupunginjohtajalle ennen joulua ja kukin kaupunki saa päättää itse, mitä mehulla tekee. Toinen erä mehusta luovutetaan kaupunginjohtajalle Ahvenanmaan 100-vuotisjuhlien yhteydessä 9.6.2022.

”Ensimmäisestä omenamehuerästä kaupunki voi halutessaan järjestää vaikka arvonnan sosiaalisessa mediassa tai sitten sillä voi palkita vaikka ansioituneen kaupunkilaisen”, vinkkaa Micklin.

Takaisin Jutut -sivulle