Ristaniemi vaihtui Paakinahoksi – tuomiokapituli teki harvinaisen päätöksen seurakuntapastorin valinnassa

Marko Ristaniemestä ei tulekaan Oulaisten seurakunnan uutta seurakuntapastoria. Asiasta päätti Oulun hiippakunnan tuomiokapituli ylimääräisessä kokouksessaan. Oulaisten kirkkoneuvosto ehti jo esittää 2.8. Marko Ristaniemen nimittämistä virkaan. Sen sijaan tuomiokapituli esittää kyseiseen virkaan raahelaista Jenny Paakinahoa. Paakinaho on raahelainen 26-vuotias teologian maisteri ja hän on aiemmalta koulutukseltaan seurakuntamestari.

”Tuomiokapituli on 5.10. istunnossaan päätynyt kutsumaan Jenny Paakinahon ordinaatiokoulutukseen ja pappistutkintoon sillä tavoitteella, että hänet vihitään papiksi pyhäinpäivänä ja että hänestä tulee Oulaisten uusi seurakuntapastori”, toteaa lähettämässään tiedotteessaan Oulaisten kirkkoherra Matti Hirvilammi.

Marko Ristaniemi kävi kaksi keskustelua (15.9. ja 2.10.) piispa Jukka Keskitalon kanssa pappisvihkimyksen edellytyksistä ja näiden keskustelujen perusteella piispa totesi, että tässä vaiheessa Ristaniemen edellytykset edetä ordinaatiovalmennukseen ja pappisvihkimykseen eivät täyty.

Vs. hiippakuntapastori Seija Helomaa kertoo, että päätös pappisvihkimyksestä perustuu aina kokonaisharkintaan henkilön soveltuvuudesta pappisvirkaan, teologisista kysymyksistä ja sitoutumisesta kirkon tunnustukseen. Hänen mukaansa päätös ei ole perustunut mihinkään yksittäiseen asiaan. Harkinnan pohjana ovat keskustelujen lisäksi psykologisen soveltuvuustestauksen tulokset, hakijoiden ennalta kirjoittama Tieni kohti pappeutta -essee sekä työ- ja harjoittelutodistukset.

Seija Helomaa sanoo, että nyt tehty päätös on harvinainen, mutta ei täysin poikkeuksellinen.

”Vastaavanlaisia päätöksiä on jouduttu joskus tekemään”, hän kertoo.  

Takaisin Jutut -sivulle