Savupiippu ja tulisija kuuluvat yhteen
Yritysorganisaatiotaan viime vuonna vahvistaneen Suomen Savupiipputeollisuuden toimitusjohtaja Esa Päivärinta tähyilee jo kansainvälisille vientimarkkinoille.
Ekologisuus on päivän sana, nyt myös savupiipputeollisuudessa. Oulaistelainen Suomen Savupiipputeollisuus (SSPT) valmistaa piippuharkkoa, joka on tehty yli 90 prosenttisesti metalli- ja lasiteollisuudesta saatavasta ylijäämästä.
Tämä on ainutlaatuista kotimaisessa piippuharkkovalmistuksessa. Toimitusjohtaja Esa Päivärinnan mukaan tällä reseptiikalla tullaan valmistamaan tulevaisuudessa muitakin rakennusteollisuuden tuotteita.
”Muottia vaihtamalla voimme valmistaa kätevästi esimerkiksi ekologista seinäharkkoa”, lupaa Esa Päivärinta.
SSPT vahvisti organisaatiotaan viime vuonna, kun myöskin oulaistelainen ja Kokkola-Oulu –akselilla paljon tulisijoja muuraava Tulisijamestarit Oy siirtyi Suomen Savupiipputeollisuuden pääomistajaksi. Yhdistyminen oli Esa Päivärinnan mukaan kummankin yrityksen kannalta järkevä toimenpide.
”Eihän harkkopiippu ole sellainen design-tuote, että kuola valuisi suusta. Mutta niin kauan kuin tulisijoja tehdään, on se sitten saunan kiuas tai jokin muu, kuuluu siihen luonnollisesti myös piippu. Enempi kyse on turvallisuudesta ja helppoudesta asennuksessa. Monesti kierrätys materiaalista valmistetut tuotteet mielletään ehkä huonoksikin, mutta esimerkiksi piippuharkon kohdalla raaka-aineet ovat todella turvallisia”.
”Masuunihiekka kestää todella korkeaa lämpötilaa, koska se syntyy teräksen sulatuksen yhteydessä ja silloin puhutaan yli 1000 asteen lämpötilasta.
Normaalien tulisijojen synnyttämä lämpö on maksimissaan 600 astetta”, Esa Päivärinta lisää.
Valmistalojen osuus on ollut Tulisijamestareiden asiakkuuksissa todella suuri, ja piippua voidaan myydä kätevästi tulisijojen mukana.
”Olemme saaneet nyt SSPT-piippua uudiskohteisiin tosi paljon enemmän”.
Päivärinnan mukaan SSPT-piippuharkon tärkein menestystekijä ympäristöystävällisyyden lisäksi on sen paloturvallisuus.
Tuulettuvassa 1-kerrospiippurakenteessa on niin pieni pintalämpötila, että sen suojaetäisyys on vain 50 millimetriä esimerkiksi kattoristikkoon.
” Markkinoilla on paljon niin sanottuja 2-kerrosrakennepiippuja, jotka mielletään turvallisemmaksi, mutta niissä on yleensä 100 millimetrin suojaetäisyys T600-paloluokassa”, Päivärinta toteaa.
Vaikka Tulisijamestarit Oy ja Suomen Savupiipputeollisuus toimivat nyt saman katon alla Oulaisten Kivisenkankaan teollisuusalueella, ovat yritykset jatkossakin omia yksiköitään.
Tällä hetkellä piippuharkkotehdas työllistää täysipäiväisesti yhden henkilön, mutta Esa Päivärinnan mukaan työntekijämäärän lisääminen on selviää siinä vaiheessa, kun uudet tuotteet saadaan markkinoille ja vienti ulkomaille vetämään.
” Pohjoinen on aika hyvin valloitettu. Nyt olemme olleet yhteydessä jo Venäjän suuntaan. Uskomme, että tämä on tosi kustannustehokas reseptiikka vientiin asti.”
Tulevaisuudessa SSPT ei valmista ainoastaan tuotteita, vaan sen päälle tarjolla on muun muassa asennuspalveluja.
”Tulemme myymään tuotetta neliö- tai kappalehinnalla. Kama kuljetetaan itse työmaalle ja homman valmistuttua roskat siivotaan pois”, Päivärinta maalailee.