Sotaveteraaniyhdistys piti viimeisen kokouksensa

Taukokankaan Mustikkasalissa oli aistittavissa viime perjantaina historian havinaa, kun Oulaisten Sotaveteraanit ry piti viimeisen vuosikokouksensa.

Yhdistyksen toiminta lakkaa sotaveteraanien vähyyden vuoksi. Tällä hetkellä Oulaisissa elää vain yksi sotaveteraani. Oulaisten sotaveteraanit ry olisi täyttänyt ensi vuonna 60 vuotta.
”Parhaimmillaan yhdistyksen jäsenistä oli sotaveteraaneja 664 vuonna 1972. Kun minä tulin puheenjohtajaksi 17 vuotta sitten, oli veteraanijäseniä vielä 139. Nyt on vain yksi naisveteraani”, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Männistö.
Perjantain kokouksen ykkösasia oli yhdistyksen toiminnan lopettaminen vuoden loppuun mennessä. Erkki Männistön mukaan yhdistyksen tärkein tehtävä on ollut huolehtia siitä, että sotaveteraaneilla olisi mahdollisimman hyvä elää ja apu olisi lähellä. Erkki Männistön mukaan sotaveteraanien asiat onkin saatu hoidettua viime vuosikymmenien aikana varsin hyvälle tasolle.
”Alussa oli vaikeampaa. 20 vuotta siinä meni, ennen kuin ensimmäinen veteraaniyhdistys uskallettiin perustaa. Oulaisten yhdistys oli ensimmäinen Pohjois-Pohjanmaalla”.

Vaikka Oulaisten Sotaveteraanit ry lopettaakin nyt toimintansa, ei se tarkoita sitä, etteikö veteraaneja tultaisi muistamaan myös jatkossa. Sotaveteraanien perinnetyötä jatkamaan perustettiin Oulaisiin viime vuonna perinneyhdistys, jossa mukana on 10 jäsentä.
”Perinneyhdistys huolehtii perinteen jatkumisesta ja siitä tiedottamisesta nuorisolle. Se myös järjestää tilaisuuksia kansallisena veteraanipäivänä, kaatuneitten muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä”, sanoo Erkki Männistö.
Erkki Männistön mukaan nuorison arvostus sotaveteraaneja kohtaan on kasvanut viime vuosikymmeninä. Kiinnostuksen määrän on voinut huomata säännöllisten vierailuiden aikana oulaistelaisiin alakouluihin.
”Meillä on ollut sellainen systeemi, että olemme olleet puhumassa kansallisena veteraanipäivänä Juho Oksan koulun viitosluokassa. Meitä on ollut mukana aina 6 – 7 henkeä. Kun tulin tämän yhdistyksen puheenjohtajaksi, oli mukanani vielä 6 veteraania. Nyt kahtena viime vuotena veteraaneja ei ole ollut enää yhtään”.

Takaisin Jutut -sivulle