Susikeskustelu käy tulikuumana

Erätarkastaja Markus Aho sanoo, että sudet ovat kotiutuneet Oulaisiin ja lähialueelle hyvän hirvikannan takia.

 

Erätarkastaja Markus Aho toivoo, että kaikkia netissä liikkuvia huhuja susien liikkumisesta ei otettaisi todesta.

Susi jakaa kansan mielipiteitä puolesta ja vastaan. Lisää kierroksia kuumana käytävään susikeskusteluun toi Luonnonvarakeskusken (Luke) ilmoittama aikomus lopettaa susien pannoitus kokonaan. Päätöksen syynä on pannoituksesta koituva suuri byrokratian määrä.
Nyt metsästäjät pelkäävät, että susikannan kasvaessa entisestään he eivät voi laskea enää koiriaan metsään. Tämä taas tietää hankaluuksia esimerkiksi hirvenmetsästyksen jatkamiselle tietyillä alueilla ja sitä kautta liikenneturvallisuuden vaarantumiselle.
Luonnonvarakeskuksen tekemästä päätöksestä on tuohtunut myös Metsästäjäliitto. Se kertoo tiedotteessaan, että susien GPS-pantatieto on ollut metsästäjille arvokasta susien liikkeiden seuraamisessa. Tämä on ollut tärkeää riskien välttämisessä metsästyskoirien suojaamiseksi ja susivahinkojen välttämiseksi.

 

Tämä hukka tallentui Kopsassa asuvan Matti Liimataisen riistakameraan lokakuussa.

 

Metsästäjäliitto on myös yllättänyt siitä, että yli 61 000 henkilön allekirjoittamasta kansalaisaloitteesta huolimatta Luke päätti luopuvansa pannoituksesta.
Susien liikkuminen on lisääntynyt Oulaisissa ja sen lähikunnissa. Oulaistelainen metsästäjä Kari Käräjäoja kertoo, että esimerkiksi Haapaveden Mieluskylällä on kaadettu vasta kaksi hirveä, koska koiria ei ole voitu laittaa metsään susien pelossa. Myös koulukyydeissä on joudutti turvautumaan uusiin ratkaisuihin susien ilmestymisen takia.
Metsähallituksen erätarkastaja ja alueen susireviirityöryhmän viranomaisjäsen, oulaistelainen Markus Aho hyväksyy ihmisten pelon susia kohtaan.
”Pelkokin on hyväksyttävä asia, eikä kukaan voi sanoa, ettei saa pelätä. Pelkäämmehän me pimeääkin joskus. Pelko on sosiaalisesti merkittävä haitta ja se on otettava vakavasti. Viranomaisena joudun kuitenkin neutraalisti näitä asioita käsittelemään, eivätkä ne millään vouhkaamisella parane, vaan siten voidaan jopa lisätä pelkoa. Sen sijaan tosiasioiden esillä pitäminen olisi nyt tärkeintä”, toteaa Markus Aho.

Tosiasioiden esillä pitämisessä Markus Aho tarkoittaa susista tehtyjä havaintoja. Hän peräänkuuluttaa kansalaisia ilmoittamaan susihavainnot heti alueen petoyhdistyshenkilölle, sillä ainoastaan tällä tavalla kannan hoitoon voidaan myöhemmin ehkä puuttua.
”Kaikki epävarmuus ja epävarmasta tiedosta lähtevä spekulaatio ei edistä tätä asiaa yhtään. Olisikin tärkeää saada valikoitua ja täsmällistä tietoa jälki- ja näköhavainnoista. Petoyhdyshenkilön kautta niitä havaintoja kirjataan. Aika paljon kuulee tarinaa siitä, että jollakin alueella on näkynyt susia. Mutta yksinkertaisesti asia on niin, että jos tietoa ei ole virallisissa järjestelmissä, ei myöskään petoeläimiä sillä alueella ole. Viranomaiset eivät voi toimia hataran tiedon varassa”, Aho muistuttaa.

 

Tämä älki on kuvattu Oulaisten kaupungin Oulaisten kylän vaeltelu- ja hiihtoreitin varressa 15.11.

 

Aho tunnustaa, että Oulaisissa ja lähialueella liikkuu susilaumoja, eikä syyttä.
”Ei se ole mikään vahinko, että ne ovat asettuneet juuri tälle alueelle. Hirvikanta on ollut vahva viime vuosina ja se on edesauttanut susien elämää”.
Markus Aho ei vähättele susien metsästäjille aiheuttamia vahinkoja. On tärkeää, että metsästäjät tiedostavat mahdollisen vaaran ja ennakoivat toimintansa tämän varalle.
Susiaiheen ympärillä käytävää keskustelua Markus Aho haluaa kuitenkin rauhoitella. Etenkin sosiaalisessa mediassa meininki on välillä kuin Villissä lännessä.
”Paljon on sellaista ylimääräistäkin lietsontaa tämän aiheen ympärillä”.

Takaisin Jutut -sivulle