Tärkeää työtä eläinten hyväksi
Meistä useimmilla on jonkinlainen käsitys eläinsuojelutoiminnasta, mutta harvempi tietää, mitä työhön oikeasti sisältyy ja kuinka paikallinen eläinsuojeluyhdistys toimii.
Tämän alueen eläinsuojeluyhdistykset, kuten myös Oulaisten ESY, ovat kohtalaisen pieniä.
”Yritämme pienellä porukalla aina silloin tällöin järjestää kaikenlaisia tapahtumia, jotka toisivat yhdistystä esille”, Oulaisten eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merja Rautio kertoo.
”Ylläpidämme Oulaisten Kennelkerhon kanssa pieneläinhautausmaata ja nyt olemme myös mukana koirapuistohankkeessa”, sihteeri Mirva Paakkonen lisää.
Rautio kertoo, että Oulaisten yhdistyksen tiloista ei löydy esimerkiksi kissataloa, vaan kodittomat lemmikit toimitetaan erilliseen hoitopaikkaan.
”Lain mukaan kuntien täytyy järjestää jonkun vastaanottajan kanssa löytyeläintoiminta, ja meillä tämä vastaanottopaikka on Kennel Mehtäapu. Uutta kotia etsivät eläimet voivat myös asua sijoituskodeissa siihen asti, että oma koti löytyy.”
Sijoituskotitoiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä yhdistyksen puheenjohtajaan.
”Esimerkiksi sähköpostilla voi vähän esitellä itseään ja kertoa mahdollisuuksistaan sijoituseläimen hoitoon. Nyt ei ole vähään aikaan ollut tarvetta sijoituskodeille, mutta olisi hyvä, jos meillä olisi tiedossa useita koteja sellaisten tapausten varalle, jos vaikka kymmenen kissaa tarvitsee yhtäkkiä kodin. Onneksi meidän yhdistyksen alueella tilanne on sellainen, ettei sijoituskotia etsiviä eläimiä ole jatkuvasti.”
Löytyneistä eläimistä voi aina ilmoittaa eläinsuojeluyhdistykselle, mutta joissain tapauksissa vastuu siirtyy viranomaisille.
”Meillä ei ole oikeutta mennä omin päin hakemaan eläintä pois kotoaan, vaikka sitä kohdeltaisiin huonosti, mutta toisaalta jotkin kaltoinkohtelutilanteet ratkeavat jo sillä, että käymme neuvomassa omistajaa. Meillä on vaitiolovelvollisuus, joten meiltä uskaltaa aina kysyä myös itse neuvoa tilanteeseensa eläimen kanssa”, Rautio selittää.
”Samoin jos tekee ilmoituksen jostain eläimestä, niin emme kerro eteenpäin, kuka ilmoituksen teki. Monet pelkäävät ilmoittaa esimerkiksi naapurin kissasta tai koirasta, ettei naapurisopu rikkoudu”, Paakkonen sanoo.
Rautio sekä Paakkonen ovat molemmat olleet eläinsuojeluyhdistyksen jäseniä jo reilut kymmenen vuotta. He ovat yhtä mieltä työn parhaista puolista.
”On palkitsevaa, kun näkee tekemisen konkreettisen hyödyn. Esimerkiksi juuri silloin, kun olemme huonoista oloista löydetylle eläimelle saaneet järjestettyä hyvän kodin.
Myös silloin tällöin järjestetyt Match Show’t ja Pet Show’t ovat tuottaneet lapsille suurta iloa ja se on ollut hienoa nähdä”, Rautio miettii.
Eläinsuojeluyhdistys on myös mukana mahdollistamassa tällä hetkellä käynnissä olevaa perinteistä kissojen leikkauskampanjaa. Pari kuukautta kestävän kampanjan aikana jokaisesta kissan kastroinnista tai steriloinnista saa noin 30 euron alennuksen. Leikkauskampanja on ollut jo useiden vuosien ajan jokakeväinen perinne, jolle on aina riittänyt kysyntää.
Tiia Riikonen