Taskulamppu oli entisaikaan arvokas kapistus
Törmänhovin tiloissa on nähtävillä helmikuun ajan mitä erikoisemman näköisiä taskulamppuja. Kyse on Woimaa tulevaisuuteen! -hankkeen Kuukauden keräilijä -näyttelysarjasta, jonka tämänkertainen keräilijävieras on kaikkien tuntema Keijo Pylväs. Mutta mistä ihmeestä Keijo Pylväs on kaikki taskulamppunsa oikein saanut? ”Sain lamput Aulakosken Heneltä (Henry), joka omistaa oululaisen Valostore-liikkeen. Olin kerran siellä testaamassa uutuustaskulamppuja ja samalla tuli puhetta, että olisi mielenkiintoista tehdä jonkinlainen historiikki siitä, miten tällainen yksinkertainen asia kuin taskulamppu on kehittynyt. Hene nousi kesken lauseen kahvipöydästä ja haki laatikollisen vanhoja taskulamppuja. Aloin penkoa laatikkoa ja sieltä löytyi useita kappaleita suomalaisia Auri-taskulamppuja sekä muita ulkomaalaisia lamppuja. Yksi oli esimerkiksi DDR:läinen Itä-Saksasta tuotu taskulamppu”, kertoo Keijo Pylväs.
Törmänhovin näyttelyyn tuotujen taskulamppujen joukossa on myös muutamia Keijo Pylvään itse keräämiä valolaitteita.
”Voidaan kai sanoa, että olen taskulamppufriikki. Esimerkiksi yöpöydälläni on aina taskulamppu”.
Keijo Pylväs muistelee, että hänen lapsuudessaan taskulamppu oli mitä tärkein kapistus. Taskulamppuja oli 1960-luvulla perheissä yleensä vain yksi kappale ja laite mahtui nimensä mukaan hyvin taskuun.
”Entisaikaan ei ollut joka talossa sisävessaa, vaan ulkohuussi pihan perällä. Olihan se mahtavaa mennä pimeässä tarpeilleen, kun oli taskulamppu mukana”.
Keijo Pylväs on tänä päivänä sen verran innokas taskulamppufani, että hän haluaisi saada kokoelmiinsa vielä yhden harvinaisen valolaitteen. Tämä kyseinen taskulamppu on Aurin valmistama ja liittyy Helsingin vuoden 1952 olympiakisoihin.
”Auri teki olympialaisten aikaan olympialaistaskulamppuja. Olisin onnellinen, jos löytäisin jostakin tällaisen litteän Auri-taskulampun, jossa on päällä kisojen tunnukset”.