Täydellistä joulukuusta etsimässä

Jokaisen ihmisen silmässä on oma näkemys siitä, millaiselta täydellisen joulukuusen pitää näyttää, tietää Koskelan Taimitarhan yrittäjä Sauli Koskela.

Reilu kymmenen toinen toistaan hienompia joulukuusia seisoo Koskelan Taimitarhan takapihalla maanantaiaamuna. Alkamassa on joulun toinen joulukuusien myyntipäivä Koskelan Taimitarhalla.
Ensimmäinen oli edellisenä päivänä sunnuntaina ja silloin ostajia riitti yrittäjä Sauli Koskelan mukaan niin runsaasti, että hänen piti käydä välillä hakemassa metsästä lisää kuusia. Oman toimipaikkansa lisäksi Koskelan Taimitarha on myynyt joulukuusia ennakkoon jo esimerkiksi Kalajoella.
”Olemme etsineet eri jakelukanavia tulevia vuosia silmällä pitäen. Nyt meillä tuli myyntiin noin 100 joulukuusta, mutta ensi vuonna määrä on jo useita satoja”, kertoo Sauli Koskela.
Koskelan Taimitarhan joulukuuset kasvavat aivan yrityksen lähiympäristössä. Kauimmaiselle palstalle matkaa on noin kilometri. Yhteensä joulukuusialuetta on noin kolme hehtaaria.
Sauli Koskelan mukaan suosituimmat joulukuuset ovat noin 2–2,5 metriä korkeita. Eniten ihmiset haluavat kapean mallista kuusta, jotka eivät vie niin paljon tilaa huoneessa.
”Mutta jokaisen ihmisen silmässä on oma näkemys siitä, millainen hyvän kuusen pitää olla”, Sauli Koskela muistuttaa.
Jotta joulukuusesta kasvaa halutunlainen, tuuhea joulupuu, pitää sitä leikata. Sauli Koskelan mukaan joulukuusta leikataan säännöllisesti 4. kasvatusvuoden jälkeen joka vuosi.
”Työllistävää on myös leikata leikkurilla heinät pois, jotta kuusen alaoksistoonkin pääsee valoa”.

Kesken jutustelun Taimitarhan pihaan kävelee Antti Rautiola vaimonsa kanssa. He ovat tulleet katselemaan sopivaa joulukuusta omaan pirttiinsä. Tämä onkin nyt ensimmäinen kerta, kun pariskunta suunnittelee ostavansa joulukuusen. Aiemmin kuusi on haettu aina omasta metsästä.
”Mutta nyt alkaa jo ikä painaa, eikä tuonne metsään jaksa lähteä lumihankeen tarpomaan. Tiesin, että Saulilla on täällä komeat ja leikatut kuuset. Siksi tulimme”, nauraa Antti Rautiola.

Sen tarkempia kriteerejä joulukuuselle ei Antti Rautiolalla ole, kunhan kuusessa on oksia joka puolella tasaisesti ja pituutta noin kaksi metriä.
Sauli Koskela suunnittelee vievänsä joulukuusen vapaa-ajan asunnolleen Kalajoelle tiistaina, jossa heidän perheensä viettää tätä nykyä joulunsa. Perinteisesti joulukuusi on tuotu sisälle vasta aivan jouluaaton lähellä, mutta saattaa olla, että tänä vuonna tästä perinteestä hieman lipsutaan.
Jos joulukuusta säilytetään ulkona, kannattaa se laittaa tyvestä lumihankeen seisomaan. Jäässä olevaa joulukuusta kannattaa sulattaa hiljalleen esimerkiksi puolilämpimässä varastossa tai autotallissa.
”Me tuomme kuusen aina ensin pesuhuoneeseen ja suihkutamme sen päälle jääkylmää vettä sulamisen edistämiseksi”, vinkkaa Sauli Koskela.

Kun joulukuusen aikoo tuoda sisälle, pitää puun tyvestä sahata pieni pala pois, jotta siihen tulee tuore imupinta. Sauli Koskela huomauttaa, että tällä hetkellä joulukuusen sisälle tuominen on helpompaa lauhojen kelien takia. Kovilla pakkasilla kuusen sulattamiseen täytyy varata paljon enemmän aikaa.

Takaisin Jutut -sivulle