Tiina otti tuumaustauon vakkarityöstään – perusti yrityksen ja meni kauppaan töihin

Tiina Vanhakangas pyörittää kotonaan omaa Monitoiminimi Tiina -yritystä, joka tarjoaa asiakkailleen muun muassa liikuntaohjausta.

Tiina Vanhakangas teki tänä syksynä suuren päätöksen ja jäi virkavapaalle vakituisesta työstään Oulaskankaan sairaalan fysioterapeuttina. Takana oli tätä ennen jo puolen vuoden mittainen vuorotteluvapaa, jolloin Vanhakangas levähti ja pohti, haluaako jatkaa vanhassa työssään, vai keksisikö tilalle jotakin uutta.

”Minulla on yli 20 vuotta takana Oulaskankaalla ja kun yhdessä paikassa on niinkin kauan töissä, alkaa sitä jollakin tasolla kyllästyä asioihin ja kaipaa vaihtelua”.

Tyhjän päälle Tiina Vanhakangas ei virkavapaansa aikana jäänyt. Hän oli perustanut jo kaksi vuotta sitten oman toiminimen, Monitoiminimi Tiina, joka tarjoaa hierontaa, fysioterapiaa, liikuntaohjausta, NLP:tä ja energiahoitoa. Toiminta tapahtuu Vanhakankaan kotona, mutta tarvittaessa myös kotikäynnit ovat mahdollisia. 

Tiina Vanhakangasta on kiinnostanut aina uuden oppiminen. Oulaskankaan fysioterapeutin työn ohessa hän suoritti kirjanpitäjäkoulutuksen, johon häntä osaltaan innosti oman yrityksen perustaminen ja kiinnostus tehdä oma kirjanpitonsa itse. 

”En oikein osannut päättää, mitä muuta työtä alkaisin tehdä kuin fysioterapeutin työtä. Kaupallista alaa olen harkinnut ja sillä asenteella nyt olen, että katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja mihin tämä yritystoiminta minut vie”.

Vanhakangas yritti hakea kirjanpitäjän toimistosihteerin paikkoja, mutta sieltä uutta työpaikkaa ei tähän hätään löytynyt. Sitten eteen tupsahti Oulaisten S-marketin myyjän paikka. Hän ajatteli, että se voisi olla hyvää vastapainoa fysioterapeutin työlle. 

”Sairaalatyössä joutuu puhumaan paljon ja miettimään eri asioita. Jatkuva läsnäolo on henkisesti kuormittavaa. Tällainen fyysinen työ ei kuormita henkisesti niin paljon”.

Työ S-marketissa on pitänyt sisällään kaikkia kaupan yleisiä tehtäviä, kuten kassalla olemista, kuorman purkamista ja hyllyttämistä. Työ on ollut juuri sellaista kuin Vanhakangas ennakkoon ajatteli, mutta ehkä vielä hieman fyysisempää. 

”Kyllä siellä hiki valuu selkää pitkin vauhdilla, kun kuormia puretaan. Laatikot ovat usein tosi raskaita. Oma tietämys hyvistä työasennoista on tarpeen”.

Oman yrityksen ja kaupan töiden ohella Tiina Vanhakangas jatkaa NLP-opiskelua. NLP eli neurolingvistinen ohjelmointi on ajattelutapa ja toimintamalli, joka auttaa ihmisiä kehittämään osaamistaan ja käyttämään sitä eri tilanteissa parhaalla mahdollisella tavalla. Tiina Vanhakangas on aina ollut hyvin kiinnostunut tietämään, mitä ihmisen pään sisällä tapahtuu. 

”Fysioterapeutin työssä olen vuosikausia nähnyt sitä, etteivät muutokset tapahdu pelkästään sillä, että ihminen haluaa tehdä elintapamuutoksen ja alkaa liikkua enemmän. Muutoksen pitää tapahtua myös ajattelun tasolla, jotta pysyvä elämänmuutos on mahdollinen. NLP:llä pystytään vaikuttamaan ihmisen toimintaan mielen tasolla”.

Tiina Vanhakankaan virkavapaa kestää maaliskuun alkuun saakka. Hän aikoo katsoa rauhassa, mihin yritystoiminta alkaa kehittyä ja päättää vasta sen jälkeen jatkosta. Tämänhetkinen ratkaisu on juuri nyt hyvä, eli osa-aikatyö kaupassa ja sivutoiminen yrittäjyys.

”Päätoiminenkin yrittäminen kiinnostaa, mutta onhan tämä aika pieni paikkakunta ja kannattavuus riippuu kysynnästä”.

Takaisin Jutut -sivulle