Vaatimaton mutta sitäkin vireämpi eläkeyhdistys

Eläkeliiton Vihannin yhdistys vietti 20. marraskuuta 50-vuotisjuhliaan. Puheenjohtaja Eino Lumiahon mukaan juhla oli hyvin onnistunut, sillä 86 ilmoittautuneen lisäksi paikan päälle saapui muutama ylimääräinenkin osallistuja, joten kokonaisosallistujamäärä nousi vajaaseen 100 ihmiseen.
”Jonkun verran olen saanut juhlista positiivista palautetta. Olisi se itseäkin kyllä harmittanut, jos juhlat olisivat jääneet pitämättä”, kertoo Eino Lumiaho.
Vihannin yhdistys on toiminut Eino lumiahon johdossa kohta neljä vuotta. Sääntöjen mukaan sama puheenjohtaja voi olla pestissä yhtäjaksoisesti kuusi vuotta.
”Valitsivat minut vielä jatkoon. Ensi vuosi vielä katsotaan tässä komennossa”.
Vihannin yhdistyksen toiminta on Eino Lumiahon mukaan hyvin vakiintunutta. Se järjestää noin parin viikon välein niin sanottuja päiväkahvitilaisuuksia, joihin kutsutaan asiantuntijoita kaupungin eri hallinnonaloilta.
”Eniten olemme kutsuneet sosiaali- ja terveydenhuollon isokenkäisä. Toki kaikki muutkin vieraat ovat tervetulleita”.

Eläkeliiton Vihannin yhdistyksen vakituinen kokoontumispaikka on Hietalan kantti.
”Olimme korona-aikana Ukonkantissa, mutta palasimme tänä syksynä takaisin Hietalan kanttiin. Se on hyvin kodikas paikka ja sopii meille hyvin”.
Koronapandemia säikäytti yhdistyksen väkeä sen verran paljon, ettei yhdistyksestä tahdo löytyä riittävästi väkeä pidempien reissujen järjestämiseen. Siksi onkin hyvä, että yhteistyö esimerkiksi Oulaisten yhdistyksen kanssa on toimivaa.
”Muutama viikko sitten olimme Oulaisten yhdistyksen kanssa Helsingissä. Eläkeliittokin suosittelee, että yhteistoimintaa naapureiden kanssa pitää lisätä”.

Eino Lumiaho tunnustaa, että hän kadehtii oulaistelaisia heidän aktiivisesta yhteiskunnallisesta vaikuttamishalustaan. Vihannissa ollaan tässä suhteessa paljon vaatimattomampia. Eino Lumiaho itse otti kantaa ajankohtaisiin asioihin 50-vuotisjuhlan puheessaan.
”Otin kantaa sosiaali- ja terveyspuolen suunnitelmiin. En hyväksy niitä kaavailuja mitä hyvinvointialue suunnittelee. Sote-palvelut ovat eläkeläisten mielestä tänä päivänä hyvin hanskassa. Pääsemme lääkäriin ja hoitoon suhteellisen nopealla aikataululla. Mutta ne kaavailut, mitä hyvinvointialueella on suunniteltu, eivät lupaa hyvää”.

Vihannin liittymisestä Raahen kaupunkiin tulee nyt täyteen 10 vuotta. Yhdistymisestä on riittänyt vuosien mittaan mielipiteitä puolesta ja vastaan. Eino Lumiaho kuuluu yhdistymisen kannattajiin.
”Minun mielestäni me pärjäsimme yhdistymisessä. Olemme saaneet esimerkiksi jääkiekkokaukalot joka kylälle. Jos olisimme jatkaneet itsenäisinä, olisivat nekin jääneet toteutumatta”, arvelee Eino Lumiaho.

Eläkeliiton Vihannin yhdistyksen 50-vuotisjuhlassa myönnettiin ansiomerkkejä seuraaville henkilöille:
Ansiomerkit: kultaiset merkit Helena Talus, Matti Sipola ja Lauri Utunen. Hopeiset merkit: Arja Heikkinen, Eino Lumiaho, Merja Pekkala, Osmo Poutiainen, Ritva Hepoaho, Ritva Malkamäki ja Tuula Lukkaroinen. Viiri: Tuula ja Pauli Vilminko.
Eläkeliiton Vihannin yhdistyksen urheiluedustajat: Pauli ja Tuula Vilminko.

Takaisin Jutut -sivulle