Valtuuston kuulumiset: Koronan kurittamat

Ei olisi vielä vuodenvaihteessa uskonut, minkälaisen myrskyn toi tullessaan covid-19 eli tuttavallisemmin korona -virus. Aluksi sitä vähäteltiin, että ei se meitä koske, se on siellä Kiinassa. Sitten oli, ei se meitä koske, se on siellä Pohjois-Italiassa. Sitten että, voi piip nyt se on sitten täällä. Tämä epidemia on iskenyt jokaisen suomalaisen elämään kaikilla elämän alueilla halusi tai ei. Virus on tavallaan reilu, se ei välitä oletko herra tai duunari, mies tai nainen, nuori tai vanha, yrittäjä tai työtön, se iskee, jos on iskeäkseen. Sosioekonomisella asemalla ja lompakon paksuudella ei ole väliä.

Tätä kirjoittaessa yt-neuvottelujen piirissä tällä hetkellä ja jo päättyneitten neuvottelujen osalta oli yhteensä noin 451 000 palkansaajaa yli 20 hengen yrityksistä. Luku on todellisuudessa vielä korkeampi, koska alle 20 hengen yritysten ei tarvitse ilmoittaa te- toimistolle harkinnassa olevia lomautuksia. Määrä on valtava, ja monella on henkilökohtainen talous lomautettuna kireällä kuin viulun kieli. Varsinkin palvelualat on saaneet kokea kaikkein kovimmin tämän kurimuksen.
Teollisuudessa monet laitokset käyvät pienemmillä käyntiasteilla kuin normaalisti ja lomautuksia jouduttu käyttää. Hyvin valitettava ja surkea näytelmä saatiin aikaan Business Finlandin koronatuista. Varmaan hyvää tarkoittavalla asialla kävi vaan niin että tukia sai taitavimmat hakemusten täyttäjät kuin aidosti apua tarvitsevat yritykset.

Työmarkkinajärjestöt tekivät hyvin nopealla aikataululla paketin, jossa yritykset voivat vastata erilaisilla toimenpiteillä nopeisiin kysynnän vähentymiseen ja selvitä pahimman yli. Väliaikaiset poikkeukset työehtosopimuksiin ja poikkeuslait ovat varmasti auttamassa yrityksiä pääsemään pahimman yli. Palkansaajan näkökulmasta suurin yksittäinen merkittävä muutos oli karenssipäivien poisto. Ammattiliittojen työttömyyskassat ovat hyvässä vireessä ja varautuneet merkittävään hakemusten tulvaan ja käsittelyajat pysyvät lyhyinä. Nyt ei pitäisi yritysten käyttää tilannetta hyväksi ylireagoimalla ja käydä ”varulta” etupeltoon lomautusneuvottelut.

Ja miten tämä uusi tilanne muuttaa työntekoa. Etätyöt tulevat lisääntymään niillä, jotka niitä pystyvät tekemään. Mutta on vieläkin ammatteja, joita ei vaan pysty tekemään etänä, esimerkiksi hoitajat, siivoojat, asentajat, hitsaajat ja autonkuljettajat. Nämä ovat vain pintaraapaisu esimerkeistä.

Työturvallisuus näkökulmasta työpaikoilla on hyvä tehdä mahdollisimman paljon erilaisia toimenpiteitä leviämisen estämiseksi. Totta on että 100 prosenttia pitäviä toimenpiteitä ei ole, mutta jos leviämisen mahdollisuutta pienennetään jollakin toimenpiteellä vaikka 10 prosenttia, mielestäni tämä kannattaa tehdä, vaikka joutuisikin omalle epämukavuusalueelle.

Tästä kaikesta me pääsemme yli vain yhdessä tekemällä ja mahdollisimman monia tahoja kuuntelemalla ja päätökset sen mukaan. Noudatetaan viranomaisten neuvoja ja ohjeita. Pidetään päät kylmänä eikä sorruta populismiin ja toisten kampittamiseen. Ja kyllä, ME selviämme tästä(kin).

Kari Mehtälä
kaupunginvaltuuston
1. varavaltuutettu (vas.)

Takaisin Jutut -sivulle