Valtuutetut tunnollisia kokouksissa kävijöitä

Oulaistelaiset kaupunginvaltuutetut ovat istuneet kiitettävästi tämän vuoden istunnoissa paria poikkeusta lukuun ottamatta.

Tämä tieto käy ilmi SeutuMajakan Oulaisten kaupungilta tilaamista läsnäolotilastoista. 27 valtuutetusta yhteensä 12 valtuutettua on istunut tämän vuoden kaikissa 10 valtuustoistunnossa, kun jäljellä on vielä yksi 13.12. pidettävä valtuustokokous. Täyden kympin ”oppilaat” ovat: Jonne Haapala (SDP), Heikki Hautala (kesk.), Sirpa Järvelä (KD), Jarkko Laulumaa (KD), Marjut Lehtonen (kesk.), Antti Mäkelä (kesk.), Sami Oja (ps.), Jorma Perälä (kesk.), Pekka Rahkola (kok.), Päivi Rantaeskola (SDP), Veli Tirilä (kesk.) ja Marita Toiviainen (kesk.).
Yhden kerran poissa ovat olleet Matti Heikkinen (KD), Vuokko Hiltunen (kesk.), Jarkko Korhonen (kesk.), Janne Kuoppamäki (PS), Jari Männikkö (SDP), Heikki Pirnes (kok.), Anneli Rajaniemi (vas.) ja Janette Rajaniemi (kesk.). Kahdeksan kertaa paikalla ovat olleet Rebekka Kangasharju (kok.), Tommi Oja (kok.) ja Kai Pajala (kesk.). Kolme kertaa poissa on ollut Sari Rajaniemi (kesk.).
Kaksi valtuutettua erottuu muusta joukosta läsnäoloillaan selvästi. Niin Osmo Hintsalalla (KD) kuin Miika Oksanenkin (ps.) ovat olleet tämän vuoden valtuustokokouksissa mukana neljä kertaa. Molemmat pistävät poissaolonsa työkiireidensä piikkiin.
”Olen ollut koko vuoden reissutöissä. Yritys, jonka palveluksessa työskentelen, on saanut myytyä kohteita pääkaupunkiseudulle ja suurempiin kaupunkeihin. Maakuntiin ei kauppa ole käynyt. Yleisen korkotason nousu ja kallistuvien elinkustannusten vaikutus on näkynyt varsinkin kehyskunnissa ja maaseudulla suurena epävarmuutena tehdä ostopäätöksiä”, sanoo Osmo Hintsala.
”Valitettavasti olen joutunut olemaan reissutöissä. Näin ollen olen ollut useasti estynyt osallistumaan valtuuston kokouksiin. Olemme puolueen keskusteluissa saaneet muodostettua mielipiteistämme yhteisesti hyväksyttyjä ajatuksia, jotka sitten joku jäsen on tuonut puheenvuorossaan julki kokouksessa”, toteaa Miika Oksanen.
Osmo Hintsala kertoo olevansa siitä hyvillään, että varavaltuutetut pääsevät myös vaikuttamaan asioihin ja ikään kuin leventävät demokratian ”hartioita”. Hän myös muistuttaa, että oman kirjanpitonsa mukaan elokuun 2021 jälkeen on pidetty yhteensä 22 valtuuston kokousta, joista 15 kokouksessa hän on ollut paikalla. Hintsala kokee, että on päässyt vaikuttamaan valtuustossa käsiteltyihin asioihin.
” Olen mielestäni päässyt vaikuttamaan asioihin, jotka koen tärkeäksi. En ajattele, että valtuutettu on äänestäjiensä edunvalvoja, vaan ennemminkin niiden arvojen puolestapuhuja, jotka ovat itselle ja mahdollisille äänestäjille tärkeiksi koettuja”. 
Miika Oksanen kertoo olleensa mukana lautakuntatyöskentelyssä, ja sitä kautta hän on pystynyt vaikuttamaan moneen asiaan.
”Näen, että asioihin pystyy jopa paremmin vaikuttamaan muuten kuin itse kokouksissa. Näin toimien olen äänestäjien suoman mandaatin pyrkinyt täyttämään”.

Kaupunginhallituksen kokouksissa jäsenten läsnäolo on ollut varsin hyvä, kun ottaa huomioon, että tämän vuoden aikana on pidetty tähän mennessä jo 24 kokousta. Tosin elokuun alusta kaupunginhallituksen kokoonpano on jonkin verran vaihtunut ja uudella kokoonpanossa istuntoja on kertynyt tähän mennessä yhdeksän. ”Vanhasta” kokoonpanosta kaikissa 15 kokouksessa ovat olleet mukana Mika Antikka (ps.), puheenjohtaja Markut Lehtonen, Jorma Perälä, Anneli Rajaniemi ja Marita Toiviainen.
Uuden kokoonpanon jäsenistä parhaiten paikalla ovat olleet Sirpa Järvelä, Marjut Lehtonen, Tommi Oja, Jorma Perälä. Anneli Rajaniemi ja Marita Toiviainen.

Takaisin Jutut -sivulle