Vuoden lainaaja ei syty äänikirjoista

Arvo Kangasharju on ollut innokas lukija lapsesta saakka. Hänet valittiin vuoden lainaajaksi tiistaina Lainan päivänä. Kuva: Aleksi Olli

Yllätyksen tunne oli suuri mutta sitäkin mukavampi, kun oulaistelainen Arvo Kangasharju sai tiedon saamastaan vuoden lainaajan tunnustuksesta. Hän aloitti lukemisen jo alakouluiässä, eikä ole tästä harrastuksesta päästänyt sen jälkeen irti.

”Muistan, että potkukelkalla haettiin aina kauhea läjä kirjoja. Taisin olla 10 vuoden vanha silloin. Lukemisesta tuli tapa ja kotonakin sanoivat aina, että sinä se vasta ihmeellinen lukutoukka olet”, nauraa Arvo Kangasharju.

Lapsuudessa Arvo Kangasharjun lempikirjoja olivat ainakin Tuhannen ja yhden yön tarinat sekä Jack Londonin kirjoittamat erätarinat. Aikuisena kiinnostus on siirtynyt enemmän fiktiivisen dekkarikirjallisuuden pariin.

”Minulla on erilaisia kausia. Välillä luen elämänkertoja ja Päätalot olen lukenut jo pariin kertaan. Nykyään luen eniten uusimpia dekkareita, kuten Jo Nesbøa ja Lars Kepleriä”.

Jostain syystä suomalaiset jännitys- dekkarikirjailijat eivät yllä Kangasharjun lukulistalle.

”Ennen luin suomalaisiakin dekkarikirjailijoita kuten Ilkka Remestä, mutta minun mielestäni ruotsalaiset ja norjalaiset kirjailijat kirjoittavat paremmin. Heidän tarinansa ovat todemman tuntuisia. Ilkka Remeskin vain toistaa itseään”.

Arvo Kangasharju on siinä mielessä hyvässä kohdassa elämäänsä, sillä ensi syksynä tapahtuvan eläköitymisen ansiosta hänelle jää entistä enemmän aikaa syventyä Oulaisten kirjaston tarjoamiin kirja-aarteisiin. Kangasharju ei kuulu siihen osaan lainaajia, jotka käyttävät paljon kirjaston sähköistä aineistoa. Kirjojen varaamisenkin suhteen hän on edelleen ”vanhan liiton” mies.

”Osaan palauttaa itse kirjoja, mutta siihen se sitten jää. Kirjavaraukset hoidan niin, että etsin haluamani kirjat ensin netistä ja kirjoitan ne paperille. Annan sitten paperin kirjaston henkilökunnalle, joka laittaa kirjat varaukseen. Eivät he ole panneet ainakaan vielä vastaan. Meillä on hyvä ja asiallinen kirjastohenkilökunta Oulaisissa”, Kangasharju kehuu.

Arvo Kangasharju on perinteikäs lukija siinäkin mielessä, ettei häntä kiinnosta etenkin nuorison suosiossa olevat äänikirjat lainkaan. Hän on ennemminkin hieman huolestunut tästä kehityssuunnasta.

”Kyllä äänikirjat ovat huono asia lukemisen kannalta. Itse lukemalla oppii paljon enemmän”.

Takaisin Jutut -sivulle