Weteraanikonepäiville kansanedustajaväriä?

Oulaisissa vieraillut kansanedustaja Raimo Piirainen tunnustautuu konepäivien faniksi. Hän myös uskoo, että Pyhäjoen ydinvoimalahanke saadaan vielä jaloilleen.

Oulainen on kainuulaiselle kansanedustajalle Raimo Piiraiselle (sd.) mielenkiintoinen paikka. Hän kertoo vierailleensa kaupungissa monta kertaa, mutta joka kerta visiitit ovat jääneet kovin lyhyiksi. Yksi tapahtuma on kuitenkin jättänyt Piiraisen muistiin lähtemättömän jäljen.
”Weteraanikonepäivät on sellainen tapahtuma, joka on jäänyt täältä parhaiten mieleen. Kaupunginjohtaja esittikin tuossa jo kutsun saapua paikalle ensi heinäkuussa ja saattaa hyvinkin olla, että tänne silloin tulen”, kertoi maanantaina Oulaisissa käynyt Raimo Piirainen.

Omalla traktorilla Piirainen ei kuitenkaan aio Oulaisiin tulla, sillä sellaista kulkupeliä häneltä ei valitettavasti kotoa löydy. Sen sijaan hänen 90-vuotiaalta enoltaan vanha Zetor kyllä löytyy.
”Kolme vuotta sitten enoni täytti 90 vuotta. Hän pyyhälsi Zetorillaan paikalle viiden kilometrin matkan sellaisella vauhdilla, että hänen päässään olleen karvahatun liepeet vaan liehuivat”, nauroi Raimo Piirainen.
Raimo Piiraisen mukaan Oulaisten kaupungin tilanne näyttää pääosin varsin hyvältä. Erityisen positiiviselta vaikuttaa kaupungin työttömyysprosentti, mikä on tällä hetkellä 6,7. Pitkäaikaistyöttömien määrä on myös saatu puolittumaan. Oulaisten kaupunginvaltuutettu Päivi Rantaeskolan mukaan suurin tekijä parantuneiden työttömyyslukujen takana on työllisyyskeskus Portti, joka on monipalvelupiste ja toimii matalan kynnyksen periaatteella. Portin perustamisen mahdollisti Oulaisten mukana olo työllisyyden kuntakokeilussa.
”Portti tekee todella hyvää työtä ja siellä on monialaista toimintaa TE- ja Kelan toimistojen sekä työpajan kesken”, kiittelee Päivi Rantaeskola.

Raimo Piiraisen mukaan työllisyys kohentuu vauhdilla myös valtakunnallisesti. On arvioitu, että työllisyysprosenttia nousee ensi vuonna 74 tai jopa 75 prosenttiin.
”Tämä taas kertoo sen, että tulemme kohta kärsimään suuresta osaajapulasta. Kohtaanto-ongelma on asia, johon pitääkin kiinnittää seuraavaksi huomiota”.
Raimo Piirainen sai maanantaina kaupunginjohtaja Riikka Moilaselta muistion, jossa yhtenä kohtana on TE-palveluiden 2024 -uudistus. Sen mukaan TE-palvelut siirtyvät suurimmaksi osaksi kuntien vastuulle. Oulaisten kaupunki pitää tärkeänä, että TE-palvelut 24 -uudistuksessa laki tulee säätää kuntalähtöisenä mallina.
”Esimerkiksi kuntayhtymä- tai isäntäkuntamalli romuttaisi kuntakokeilussa saadut toimintamallit. Lisäksi tässä vaihtoehdossa ei voitaisi enää puhua kuntaperusteisesta järjestämisvastuusta, jota uudella lainsäädännöllä kuitenkin halutaan tavoitella”, todetaan kaupungin muistiossa.

Oulaisten kaupunki myös toivoo, että 20 000 työvoimapohjan vaatimus poistettaisiin uudistuksesta.
”Tällöin kunnille jäisi mahdollisuudet löytää käytännössä toimivin pohja, joka voisi olla esimerkiksi luontainen työssäkäyntialue”.
Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen kariutuminen oli Raimo Piiraisen mukaan suuri pettymys, sillä hän oli yksi niistä kansanedustajista, joka äänesti aikoinaan ydinvoimalan rakentamisen puolesta. Jo silloin nähtiin, että sähköntuotannossa tulee pyrkiä mahdollisimman suureen omavaraisuuteen. Ja tämä mielipide on vain vahvistunut Venäjän sotatoimien jälkeen.
Piirainen harmittelee sen sijaan eniten ydinvoimalan operaattorin valintaa, joka osoittautui myöhemmin huonoksi.
”Jos joku muu laitetoimittaja olisi lähtenyt hankkeeseen mukaan, olisi ydinvoimala varmasti jo valmistunut”, hän uskoo.

Raimo Piirainen uskoo vahvasti, että ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle ei pysähdy tähän, vaikka yhteistyö Rosatomin kanssa nyt päättyikin.
”Mitä olen ministerin sanomisia rivien välistä lukenut, niin neuvotteluja käydään koko ajan ja nyt vain odotetaan, että milloin tämä alue voidaan ottaa uudelleen käyttöön. Tai sitten muuhun käyttöön. Nythän etenevät myös pienydinvoimala-asiat kovaa vauhtia. Se voi olla yksi vaihtoehto isommille ydinvoimaloille”.
Raimo Piiraisen mukaan tarve ydinvoiman tuottamalle sähkölle on Suomessa merkittävä, vaikka panostuksia tuulivoimaankin tehdään koko ajan lisää myös Oulaisten alueella.
”Mutta silloin kun on tyyni keli, niin ei sieltä tuulivoimalasta paljon sähköä tule. Ydinvoima on hyvä säätövoima, kuten myös vesivoima”.

Raimo Piiraisen mukaan polttoaineen jakeluvelvoitteen alentaminen on hyvä asia helpottamaan kuluttajien bensakuluja. Mutta tämä ei vielä riitä. Esimerkiksi maatalousyrittäjille polttoaineen hinnan nousu on tuonut lisäkustannuksia 60 000 – 100 000 euroa. Tätä tilannetta on hänen mielestään jotenkin nyt kompensoitava.
”Kyllä tahto on eduskunnassa ja eri valiokunnissa sellainen, että maatalouden merkitys ruokahuollon ja omavaraisuuden kannalta on erittäin tärkeä. Etteivät tuottajat nyt tämän paineen alla kaatuisi. EU olisi nyt hyvä vaihtoehto, jos sieltä saataisiin isompi potti liikkeelle ja sitä kautta tilannetta parannettua”, pohti Raimo Piirainen.

Takaisin Jutut -sivulle