Aarne Juhonsalo tarkin kesäsään ennustamisessa

Oulaistelainen Aarne Juhonsalo on pitkän linjan sääennustaja.

 

Ruukin kyläyhdistyksen vuodesta 2005 järjestämään kansansääennustuksen SM-kilpailuihin osallistui tänä vuonna kahdeksan pitkän linjan sääennustajaa ympäri Suomen.

Parhaiten lähimmäksi oikeaa säätä kesälle ennusti Aarne Juhonsalo Oulaisista. Kisan toinen oli Timo Aitto-Oja Pyhännältä ja kolmas Kari Heikkinen Hyrynsalmelta.

Kesäsään ennustaminen oli tänä vuonna haastavaa kilpailun tuomarin Alberto Blancon mukaan. Kesä oli lämmin ja vaihtelevan sateinen. Kesäkuu ja elokuu olivat kuivia, mutta heinäkuu sateinen.

Kisassa sääennustajat pääsevät kahdesti vuodessa esittämään näkemyksiään tulevista ilmanaloista. Kilpailuissa pyydetään sääprofeettaa ennustamaan tiettyjen päivämäärien säätilanne sekä tulevien kuukausien yleistilanne. Kilpailun tuomari tarkastaa viralliset säätilat ennustuspaikkakuntia lähinnä olevilta sääasemilta. Kilpailun tuomarina toimii ylimeteorologi Alberto Blanco Ilmatieteen laitokselta Rovaniemeltä.

Kilpailu on kutsukilpailu, jossa ennustajalla on oltava jokin menetelmä, jota hän ennustetta tehdessään noudattaa. Kyse ei siis ole pelkästä arvauskisasta, vaan kansanperinteen taitajien välisestä mittelöstä. Viime vuosina osallistujia on ollut keskimäärin kymmenen.

Takaisin Jutut -sivulle