Aito luonnonkuusi sen olla pitää

Moni oulaistelainen on tottunut hankkimaan joulukuusensa Pekka Saaren pihasta.

 

Pekka Saaren joulu ei tuntuisi miltään, jos hän ei saisi myydä joulukuusia ihmisille.

Päivä näyttää juuri niin synkältä kuin se vuoden pimeimpänä päivänä voi olla. Kodinkonemyyjä Pekka Saaren liikkeessä ei kuitenkaan synkistellä. Taas valmistuu yksi rikki ollut pesukone jollekin lähialueen asukkaalle. Ja mikä parasta, asiakas saa koneensa takaisin usein kotiin kuljetettuna. Hyvä palvelu lienee syynä myös sille, miksi Pekka Saaren joulukuusikauppa käy joka joulu niin hyvin. Ja ehkä myös sen takia, etteivät Saaren myymät kuuset ole hinnalla pilattuja. Hintalappu on ollut alusta saakka 30 euroa.
”Eikä kuusen kuljetus maksa mitään. Tänäänkin vein yhden kuusen sisälle asti ja laitoin sen vielä jalkaan. Enempää kuin 30 euroa en kehtaa kuusesta pyytää. Ajat ovat niin kovat, että painetta hinnan laskullekin on jo. Monella on rahasta pula”, tietää Pekka Saari.
Pekka Saari on hankkinut joulukuusensa joka vuosi samasta paikasta, mutta ei enää tänä vuonna. Uutta paikkaa hän ei lehtimiehellekään paljasta. Se on liikesalaisuus. Palvelu kuitenkin pelasi jälleen kerran ja Pekka Saari sai hyviä kuusia sopivalla hinnalla yhteensä 40. Puolet niistä oli jo myyty maanantaihin mennessä. Nyt alkaakin olla viimeiset hetket, jos vielä mielii ostaa kuusen Pekka Saaren liikkeen pihasta.
”Paras päivä joulukuusikaupassa on aatonaatto tai aaton aaton aatto. Jouluaattona kuusia myydään yleensä vain 0-2. Mutta jos vielä aattona joku on kuusta vailla, niin kannattaa kysyä. Kyllä me velipojan kanssa voidaan sopia, että häneltä voi hakea tarvittaessa kuusen. Me molemmat myydään joulukuusia Oulaisissa”.
Pekka Saaren mukaan hänen myymänsä kuuset ovat päivää tai kahta ennen kaadettuja, joten puiden kunto on vielä hyvä. Ja koska joulun ajan sää näyttää olevan lähellä nollaa tai jopa plussalla, onnistuu kuusen kuskaaminen turvallisesti, koska oksat eivät ole jäässä.

Vaikka joulukuusikaupalla ei pääse rikastumaan, on siitä kehkeytynyt Pekka Saarelle todellinen joulun perinne.
”Jos ei olisi näitä kuusia, olisi se joulukin vähän köyhempi. Ihmiset ovat tottuneet hakemaan kuusensa minulta”.
Pekka ja Esa Saaren lisäksi oikeita joulukuusia kaupataan Oulaisten Tokmannilla. K-marketista ja Halpa-Hallista voi sen sijaan hankkia muovikuusen. Jos Pekka Saarelta asiaa kysytään, ei hän innostu tekokuusista ollenkaan.
”Osa joulun henkeä puuttuu niistä tekokuusista. Eihän joulu ole kuin kerran vuodessa. Monella on jo kaikenlaista krääsää nurkat täynnä ja tekokuusi lojuu siellä muiden mukana aina vuoden ajan”.
Pekka Saari on henkeen ja vereen kauppamies. Esimerkiksi vuonna 2002 hän kertoo olleensa Suomen suurin kodinkoneiden ostaja Siemensillä 1,5 miljoonan eurolla. Viisi vuotta sitten Saari höllensi kuitenkin hieman menoaan ja myi kaksi isoa liikettään. Nyt hän keskittyy vain yhden pyörittämiseen.
” En kuulu mihinkään ketjuun. Olen niin sanottu villi kauppias. 42 vuotta olen tehnyt tätä työtä ja olen aika hyvä ostamaan tavaraa”.
Joulun pyhät tulevat kiireiselle yrittäjälle hyvään saumaan. Saari lupaa ottaa kolme pyhäpäivää hieman löysemmin, mutta täysin ilman töiden tekemistä hän ei pysty olemaan joulunakaan. Töiden ohella pyhäpäivinä voi keskittyä toiseen suureen mielenkiinnonkohteeseen: urheiluun. Vuoden vaihteessa pelataan muun muassa jääkiekon nuorten MM-kisat. 33 vuotta aktiivisesti tennistä harrastanut ja nuorempana itsekin lätkää pelannut Pekka Saari tunnustaa, että viime keväänä koronan takia täysin hiljentynyt urheiluelämä oli kova paikka myös hänelle.
”Siinä kyllä viimeistään tajusi, että kyllä ihminen niitä sirkushuvejakin kaipaa. Eihän koskaan aikaisemmin ole ollut samanlaista tilannetta. Onneksi tyttöystäväni on samanlainen, eli tykkää katsoa urheilua ja huokailee lähetysten aikana vielä enemmän kuin minä”, kertoo hymyillen Pekka Saari.

Takaisin Jutut -sivulle