Alanvaihto kannattaa

Laura Pehkonen opiskeli kokiksi Jedun Oulaistenkadun yksikössä. Kuva: Merja Kalliokoski

 

”Oppiminen on mahtavaa!”, hehkuttaa juuri kokiksi valmistuva Laura Pehkonen, joka on opiskellut uuteen ammattiin Oulaisissa, koulutuskeskus Jedun Oulaistenkadun toimipisteessä.
Laura aloitti opinnot syksyllä 2019 aikuisopiskelijana. Perheen aikataulujen ja opiskelun sovittaminen toisiinsa ei ole aina helppoa.
”Jokaiselle opiskelijalle tehdään hoks:t eli henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunnitelmat. Aina ei kaikki kuitenkaan mene välttämättä ihan suunnitelmien mukaan, joten näitä hoks-suunnitelmia päivitetään opiskeluiden edetessä vastaamaan sen hetkisiä tavoitteita ja aikatauluja. Oppilaitos ja opettajat toimivat ratkaisukeskeisesti siinä, miten parhaiten saisi omat opinnot suoritettua ja koululta saa apua ja tukea. Olen kokenut, että hyvinvointini yksilönä on tärkeää, ei ainoastaan opinnoissa edistyminen ja arvosanat”, Laura kiittelee.
Lauralla on takanaan kokemusta jo useammasta koulusta.
”Peruskoulun jälkeen suoritin lukion ja jatkoin sieltä media-alan amk-tutkintoa opiskelemaan. Se ala ei kuitenkaan tuntunut omalta, joten varsinaisen ammatin opiskelin tuolloin Jedun Haapaveden yksikössä luonnonvarapuolella, minkä jälkeen työllistyinkin luonnonvara-alalle”.
Kokin ammattiin Laura innostui opiskelemaan, koska ruoanlaitto ja leipominen on ollut hänelle pienestä pitäen luontaista ja mukavaa. Nyt oli sopiva elämäntilanne hankkia harrastuksesta ammatti.
”Koen, että saan toteuttaa hoivaviettiäni tässä työssä. Saan pitää huolta ihmisistä valmistamalla ja tarjoamalla heille elintärkeää ravintoa, joka tukee heidän hyvinvointiaan. Tyytyväisen asiakkaan kiitos on aina paras palkinto tehdystä työstä”.
Ammattikeittiössä toimimisen lisäksi Laura valitsi itselleen opintoja myös kahvila- ja konditoriapuolelta.
”On hyvä, että todistuksessa on suoritettuja opintoja monipuolisesti erilaisista tutkinnon osista. Tästä olisi helppo kouluttautua halutessaan myös tarjoilijaksi, jos haluaa laajentaa työnkuvaa. Itselläni on ollut mielessä jossain vaiheessa tulevaisuudessa suorittaa ainakin dieettikokin erikoisammattitutkinto, sillä erityisruokavaliot ovat nouseva trendi. Yhä useammat noudattavat jotain erityisruokavaliota joko terveydellisistä tai aatteellisista syistä. Tämä asettaa lisää vaatimuksia keittiöhenkilökunnan osaamiselle ja on hyvä hankkia ammattitaitoa, jolla vastata kysyntään”.
Mutta siten on, suositteleeko Laura alan vaihtoa muillekin?
”Ehdottomasti! Oulaisten Jedun Oulaistenkadun yksikkö on pieni ja lämminhenkinen oppilaitos, jossa on mahtava ilmapiiri ja tunnelma. Aikuiselle koulu voi toisinaan tuntua jopa lepopaikalta, sillä se on niin erilaista olemista kuin se tavallinen arki. Toivon, että kaikki löytäisivät rohkeutta ja intoa elää oman näköistänsä elämää. Onhan onnellinen ja hyvinvoiva yksilö, hyvinvoivan yhteisön perusta.”

Takaisin Jutut -sivulle