Alpuan taideleirillä tehdään taidetta matalalla kynnyksellä

Oululaiset kuvataiteilijat Martti Valkonen ja Pirjo Haurinen miettivät 2000-luvun alussa, mistä lähiseudulta voisi löytyä sopiva maaseutumainen paikka, jossa he voisivat viettää kesälomaansa. Hetken asiaa tutkittuaan he bongasivat Vihannista Alpuan kylän, joka vaikutti heti mielenkiintoiselta paikalta.
”Sieltä löysimme hiihtomajan ja aloimme miettiä, että täällähän me voisimme vetää kesälomalla taideleiriä muutaman päivän ajan”, muistelee Martti Valkonen.
Vielä siihen aikaan Alpuan hiihtomajan hallinta kuului Vihannin kunnalle. Sopimus taideleirin pitämisestä saatiin aikaiseksi ja nyt alkamassa on jo 13. taideleiri.
”Tänä päivänä leirillä on mukana samoja henkilöitä, jotka olivat siellä jo ensimmäisellä kerralla”, iloitsee Martti Valkonen.
Martti Valkonen on opiskellut taiteen tekemistä Limingan taidekoulussa 1990-luvun puolivälissä. Hänen vaimonsa Pirjo Haurinen on puolestaan itseoppinut kuvataiteilija, jonka ensimmäinen oma näyttely ilmestyi vuonna 2002. Vuosien saatossa pariskunta on pitänyt taidenäyttelyitä myös Suomen rajojen ulkopuolella, Ruotsissa ja Tanskassa.

Alpuan taideleirille on osallistunut vuosittain noin kymmenkunta taiteen harrastajaa. Alussa leiriä pidettiin alkukesästä, mutta aika pian kävi selväksi, että se oli huono ajankohta.
”Silloin kaikki tahtoivat kirmata jonnekin muualle kesäloman viettoon. Nyt olemme siirtäneet taideleirin elokuun loppuun, jolloin kaikki ovat jo suorittaneet kesälomakiireensä ja -reissunsa”.
Alpuan taideleirillä opetetaan maalaamisen perusasioita kuten värioppia ja sommittelua. Martti Valkosen mukaan ideana on innostaa taiteen pariin ennen kaikkea uusia harrastajia.
”Taideleirille tulijan ei tarvitse osata mitään. Ohjaamme Pirjon kanssa kädestä pitäen, jotta jokainen pääsee maalaamisessa eteenpäin”.

Taideleirin päätteeksi kaikki valmiiksi saadut työt laitetaan esille ja niistä annetaan jokaiselle oma palautteensa. Palautteen antamisessa teoksista pyritään löytämään enemmin positiiviset kuin negatiiviset puolet.
”Monella muistot koulun kuvaamataidon tunneilta ovat aika negatiivisia. Ennen oli tapana, että luokan parhaat piirtäjät olivat opettajien lellilapsia ja heidän työnsä pääsivät esille. Muut jäivät unholaan. Mutta usein kävi kuitenkin niin, että niistä muista tulikin niitä taiteentekijöitä. Nykyisin, kun aikuisilta kysyy, että osaavatko he piirtää, vastaus on, että en minä osaa piirtää tikku-ukkoakaan. Luulen kuitenkin, että jokainen osaa maalata omalla tavallaan. Tällä taideleirillä me pyrimme vahvistamaan jokaisen omia vahvuuksia”.
Tämän vuoden taideleiri pidetään 23. – 27.8. Alpuan hiihtomajalla.

Takaisin Jutut -sivulle