Apua yksinyrittäjille

Nyt kannattaa olla nopea, sillä yritystukea maksetaan hakemusten saapumisjärjestyksessä. Sähköinen lomake löytyy Oulaisten kaupungin nettisivuilta.

Oulaisten yrityspalveluihin on avautunut sähköinen lomake yksinyrittäjille tarkoitettua 2000 euron toimintatukea varten.

Koronavirusepidemian vuoksi vaikeuksiin joutuneet yksinyrittäjät voivat saada kotipaikkakunnastaan 2000 euron avustuksen menojen kattamiseen. Valtion myöntämän tuen kokonaissumma yksinyrittäjille on 250 miljoonaa euroa ja se jaetaan kunnille yksinyrittäjien määrän suhteessa.
Oulaisten kaupungin elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari kertoo, että lomake tuen hakemista varten on avattu kaupungin nettisivuilla osoitteessa  https://www.oulainen.fi/yksinyrittajan-koronatuki. Sähköisen hakemuksen lisäksi tukea on mahdollista hakea myös lähettämällä tulostettu lomake postitse Oulaisten Yrityspalvelukeskukseen tai tuomalla se itse paikan päälle. Yrityspalvelukeskuksessa on henkilö paikalla vastaamassa yrittäjien kysymyksiin aina tiistaisin ja torstaisin.
”Paljon olemme saaneet yrittäjien kanssa tehtyä asioita etänä, mutta jos paikan päälle on tultava, sekin onnistuu. Ennen tuloa on hyvä kilauttaa joko minulle tai Sirpalle sopivan ajan varaamiseksi”, neuvoo Jarmo Soinsaari.
Oulaisissa oli vuoden 2018 lopulla yhteensä 197 yksinyrittäjää ja tällä hetkellä valtion myöntämä tuki riittää 48 yritykselle. Nopeat siis elävät tässäkin tilanteessa, eli hakemuksia käsitellään saapumisjärjestyksessä. Soinsaari kuitenkin muistuttaa, että kuka tahansa yksinyrittäjä ei voi saada tukirahaa.
”Edellytyksenä tuen maksamiselle on se, että yrityksellä on ollut vuonna 2019 kannattavaa liiketoimintaa. Myös tämä alkuvuosi pitää olla kannattavalla pohjalla”.
Jarmo Soinsaaren mukaan tukiraha on tarkoitettu yrittämisestä koituvien kiinteiden kustannusten kattamiseen. Tällaisia kustannuksia ovat yleensä vuokrat, sähkö- ja vakuutusmaksut. Vaikka 2000 euroa ei ole monen mielestä kovin suuri summa, on siitä Soinsaaren mielestä apua pahimpaan hätään.
”Jos liiketilasta maksaa vuokraa esimerkiksi 500 euroa, niin kyllähän tuolla summalla saa jo neljän kuukauden vuokrat maksettua”.
Soinsaari neuvoo yrittäjiä ottamaan yhteyttä omaan tilitoimistoon, jonka avulla hakemukseen voidaan liittää dokumentit siitä, kuinka koronaepidemia on vaikuttanut yrityksen liiketoimintaan. Myös yrityksen kannattavuusselvitys on hyvä käydä samalla kertaa läpi.
Kaupungit ja kunnat eivät voi jakaa tukirahaa oman mielensä mukaan. Jarmo Soinsaaren mukaan valtio tulee tarkastamaan myöhemmin, että rahaa on jaettu kussakin tapauksessa kaikkien kriteerien mukaan.
Jarmo Soinsaari on tavattavissa Yrityspalvelukeskuksessa torstaisin ja ajan voi varata numerosta 044 479 3208. Sirpa Nevanperälle tapaamisajan voi puolestaan varata tiistaille numerosta 044 479 3207.

Takaisin Jutut -sivulle