Auringosta sähköä

Mika Antikka on hankkinut yli 50 neliömetriä aurinkopaneeleja.

 

Oulaistelaiselle Mika Antikalle energian hankkiminen luonnonmenetelmillä on sekä taloudellinen asia että harrastus.
Antikalla on yli 50 neliömetriä aurinkopaneelia, joista hän ammentaa sähköä. Lisäksi pihassa keikkuu 15 metrin korkeudessa lentokoneelta näyttävä tuulimylly, joka tuottaa myös sähköä.
”Onhan tämä samalla harrastus. Kaverit ovatkin pilke silmäkulmassa kysyneet, olenko vaihtanut puoluekantani vihreäksi.”
Antikalla on käytössään monikidepaneelit. Oulaistelainen on laittanut kennoihin rahaa reilut 11000 euroa.
”Kaikki sähköntuotantoni on yleisesti nähtävissä netissä. Ylimääräinen sähkö menee myyntiin. Viime kesä oli todella hyvä minun kannalta, sillä minulla oli hyvä sopimus.”
Antikan laskelmissa paneelit ovat maksaneet itsensä takaisin 11 vuodessa. Hän on aloittanut luonnonmukaisen energian käyttämisen vuonna 2016.
”Paneelien valmistajat ovat luvanneet niille käyttöiäksi vähintään 20 vuotta. Nyt kolmen vuoden aikana en ole tehnyt niille mitään korjauksia.”
Jos on hyvää, niin aina löytyy asioista myös negatiivisia puolia.
”Harmittaa, että markkinoilla on kaikenlaisia myyjiä. Valitettavasti osa on maksanut paneeleista aivan liikaa. Suosittelenkin jokaista tarkastelemaan hintoja useammilta tahoilta.”
Paneelit tuottavat parhaiten energiaa kesäaikana, talvella tuotto on käytännössä nollilla.
”Niillä on takuu 11 vuotta, tehontuottotakuu 25 vuotta ja elinikää jopa yli 30 vuotta.”

 

Mika Antikan pihassa keikkuu 15 metrin korkeudessa tuulimylly.

 

Tämän takia Antikalla on aurinkopaneelien lisäksi tuulimylly. Tuulimylly näyttää ensisilmäyksellä lentokonekoristeelta, joka on nostettu lipputangon päähän. Totuus on kuitenkin ihan muuta.

Antikan tuulimylly on yli 6000 euron arvoinen – halvemmallakin löytää pihakoristeita.
”Hankin sen paneelien avuksi. Sen tekijä on luvannut 4000-9000 kilowatin tuoton vuodessa ja sitä se vaikuttaakin tuottavan. Tuulimyllyn tuottokin on minulla avoimesti kaikkien nähtävillä netissä. Tällä hetkellä tosin minulla on invertterin kanssa ongelmia. Tilasin uuden Englannista ja odotan, että se saadaan käyttöön mahdollisimman pian.”

Takaisin Jutut -sivulle