Autojen tuonti Euroopasta tyrehtynyt – Tomi Rantasen yrittäjäura vaakalaudalla

Vanha sanonta, autokauppa se on joka kannattaa, ei päde tällä hetkellä ainakaan Suomeen tuotavien autojen kaupassa. Suomen Tuontipalvelu/InspectWise Oy:n toimitusjohtaja Tomi Rantanen kertoo, että autojen tuonti on ollut viime maaliskuusta tähän päivään saakka hiljaisinta kymmeneen vuoteen.
”Nyt on mennyt puolet autoja siitä mitä kauppa on ollut hiljaisimpina aikoina tätä ennen”, myöntää Tomi Rantanen.
Syitä hiljaiseloon on monia. Sekavan maailmantilanteen lisäksi Tomi Rantanen on huomannut, että yksityisten ihmisten innostus autojen ostamiseen ulkomailta on vähentynyt radikaalisti. Syynä tähän trendiin on isojen liikeketjujen rynniminen samoille markkinoille.
”Isot liikkeet ostavat tukkukaupoilta rekka-autolasteittain tuontiautoja. Suomalaiset autot ovat sen takia aika samanhintaisia Euroopassa myytyihin autoihin verrattuna autoverojen ja tuontikulujen jälkeen”.

Rantasen mukaan viime aikoina he ovat tuoneet Suomeen lähes yksinomaan harvinaisempia automerkkejä, kuten Ferrareita ja kiinalaisia MG-sähköautoja. Tomi Rantanen tunnustaa, että autokaupan hiipuminen ja viime vuonna lanseeratun InspectWise-alustan kansainvälistymisen vaikeudet ovat ajaneet yrittäjän nyt siihen tilanteeseen, että hyvät neuvot ovat enemmän kuin tarpeen.
”Tässä olisi pitänyt löytää rahoittaja, joka olisi vienyt InspectWisea eteenpäin. Täytyy myöntää, että haukkasin liian ison palan isosta hankkeesta, kun koronatuen sitä varten sain”.
Tällä hetkellä Tomi Rantanen odottaa Helsingissä marraskuussa järjestettävää teknologia- ja kasvuyritystapahtumaa Slushia, jonka hän toteaa olevan oman yrityksen tulevaisuuden kannalta viimeinen oljenkorsi.
”Slush on viimeinen toivoni. Koen tilanteen kuitenkin aika stressaavana, koska minulla ei ole tuollaisesta maailmasta kokemuksia. Toivottavasti pääsen tapaamaan siellä kahden kesken enkelisijoittajia ja jopa hissipuheen pitämään”.

Positiivinen asia tämän kaiken keskellä on ollut se, että Tomi Rantanen on mukana Viron valtion ylläpitämässä yrityskiihdyttämössä. Sen myötä Virossa on alettu kehittää lainsäädäntöä esimerkiksi siten, että autotarkastajien tutkinto saadaan Virossa ammattiopistoihin verkkokurssiksi. Tomi Rantasen mukaan Viro onkin sijoittajien mielissä ”kuumaa valuttaa” tällä hetkellä.
”Viro on startup-yritysten maailmassa todella arvostettu. Sieltä on noussut viime aikoina monia miljardin arvoisia yrityksiä”.
Tomi Rantasen tie yrittäjäksi alkoi Raisiossa suoritetun markkinointimerkonomin tutkinnon jälkeen. Koulu oli hyvin markkinointihenkinen, mikä lisäsi opiskelijoiden mielenkiintoa yrittämistä kohtaan.
”Siellä oli opettajana Pekka Uskali, joka on kirjoittanut markkinoinnin kirjojakin. Hän jäi sieltä opettajana parhaiten mieleen. Ja koulusta jäi muutenkin positiivinen kuva yrittäjyydestä”.

Ensi kosketuksen totiseen yrittäjän arkeen Tomi Rantanen koki 19-vuotiaana, kun hän perusti siivousalan yrityksen, joka puhdisti muun muassa linja-autoja. Myös mainosteippausten tekeminen tuli tutuksi tuohon aikaan.
”Minulla ei ole ikinä ollut tavoitteena rikastua yrittämisellä, vaan tavoitteeni on ollut ylläpitää tasapainoa työn ja perhe-elämän kesken”.
Autopuolelle Tomi Rantanen ajautui hieman sattumalta tehdessään hakukoneoptimointia ja mainoksia Googleen. Siinä samalla hän mietti bisnesideaa, jota haetaan Googlesta paljon ja jossa ei olisi Suomessa vielä kovin suurta kilpailua.
”Auto Saksasta -hakusana toi 10 000 hakua kuukaudessa. Olin itse tuonut siinä vaiheessa jo jonkun auton Saksasta. Kun sitten perustin oman autotuontisivustoni, alkoi se tuottaa heti ensimmäisen kuukauden jälkeen minulle elannon. Google tippui siinä vaiheessa pian pois kuvioista”.
Tällä hetkellä Tomi Rantasen mieliala on syystäkin apea. Onneksi hän saa voimaa elämäänsä muista asioista. Esimerkiksi uskosta.
”Olen Jehovan Todistaja ja nyt näyttävät Raamatun ennustukset toteutuvan. Suurempi muutos on edessä. Pahan maailman loppu ja hyvän alku”, uskoo Tomi Rantanen.

Takaisin Jutut -sivulle