Autotalli tuhoutui tulipalossa Ylivieskassa – syttymissyyksi epäillään vikaa aurinkosähköjärjestelmässä

Jokilaaksojen pelastuslaitos sai sunnuntaina iltapäivästä rakennuspalohälytyksen Ylivieskaan Perkkiöntielle. Kohteessa oli syttynyt suurehkon autotallirakennuksen seinä ja katto palamaan.

Pelastuslaitoksen tullessa paikalle, autotallirakennuksen kattopeltien alta nousi runsaasti savua. Pelastuslaitos sai rajuimman palon nopeasti hallintaan. Sammutustöitä vaikeutti rakennuksen katolla olleet aurinkopaneelit, jotka olivat jännitteisiä. Pelastuslaitokselta kerrotaan, että aurinkosähköjärjestelmä on ongelmallinen tulipalotilanteessa, koska paneeleja ei saa helposti jännitteettömäksi. Aurinkopaneelit ovat jännitteisiä niin kauan, kuin aurinko niihin paistaa. Erityisesti tässä tilanteessa, kun kattopalon sammuttamiseksi aurinkopaneelien alla olevat kattopellit täytyi saada raivattua, aiheutti tämä hieman päänvaivaa. Pelastuslaitoksella oli apuna paikallinen sähköalan ammattilainen, jonka avustuksella aurinkopaneelit saatiin irrotettua katolta ja tehtyä toiminta turvalliseksi.

Rakennuksen toisen lappeen kattopellit raivattiin ja jälkisammutusta sekä raivausta tehtiin pitkään. Rakennus kärsi palo- ja vesivahinkoja runsaasti.

Tilanteessa ei aiheutunut henkilövahinkoja. Tulipalon huomanneet naapurit aloittivat hätäilmoituksen jälkeen omatoimisesti alkusammutuksen jauhesammuttimilla. Tällä oli rajoittava vaikutus paloon ja lopullisiin vahinkoihin.

Alustava arvio syttymissyystä on aurinkosähköjärjestelmä. Pelastuslaitoksen palontutkijat ottavat asian tarkempaan tarkasteluun ensi viikolla.

Takaisin Jutut -sivulle