Defibrillaattori löytyy myös S-Marketista

Defibrillaattori löytyy pelikoneiden oikealta puolelta.

 

Viime viikolla kaupunkilaiset saivat hienoja uutisia, kun Oulaisten S-Marketin Facebook-sivulla ilmoitettiin myymälän seinälle ilmestyneestä defibrillaattorista.
Defibrillaattorin eli sydäniskurin myymälälle toimitti Suomen Punaisen Ristin Oulaisten yksikkö. SPR:n ensiapukouluttaja Minna Taskila kertoo, että laitteen paikaksi valittiin S-Market muun muassa sen sijainnin takia.
”Meidän esiapuryhmällä on päivystyksissä mukana defibrillaattori, mutta päivystyksiä on niin vähän, että laite olisi hyvä löytyä keskustasta muunakin aikana. S-Market on keskeisellä paikalla torin vieressä, joten kysyimme kauppiaalta, voiko defibrillaattorin sijoittaa sinne.”

S-Marketin lisäksi sydäniskureita löytyy Oulaisista muun muassa kirkolta, seurakuntatalolta, uimahallilta, Taukokankaalta, Nesteeltä sekä terveydenhoito-oppilaitoksen aulasta. Näistä tosin kaikkia ei ole rekisteröity Defi.fi-palveluun, josta hätätilanteessa löytää nopeasti lähimmän sydäniskurin.

”Kaikki, joilla on deffa, kannattaisi rekisteröidä laite palveluun”, Taskila painottaa.
Sydäniskuri on erittäin tärkeä apuväline sydänpysähdystilanteessa.
”Tietenkin mahdollisimman nopeasti aloitetaan paineluelvytys, mutta yleensä sydänpysähdyksessä sydän ei enää pysty kierrättämään verta ja syntyy kammiovärinä. Sydäniskurin antama sähkövirta on ainut keino saada kammiovärinä loppumaan.”

Taskila muistuttaa, että sydäniskuria osaa käyttää kuka tahansa.
”Kun laittaa virran päälle, laite rupeaa antamaan selkeitä toimintaohjeita. Sitä ei periaatteessa pysty käyttämään väärin.”
Laitteen rahoittamiseen osallistuivat paikalliset yhdistykset haluamallaan summalla, ja lopun maksoi SPR:n Oulaisten yksikkö.
”Haluamme kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana mahdollistamassa tätä hankintaa”, Taskila lisää.

Tilanteita, jossa sydäniskurille olisi tarvetta, voi sattua missä tahansa ja niin on käynyt aiemmin myös S-Marketissa. Tulevaisuuden hätätilanteita varten myymälästä löytyykin nyt sekä sydäniskuri että laitteen käyttöön koulutettu henkilökunta.

Tiia Riikonen

Takaisin Jutut -sivulle