Ehdokkaiden etsiminen hyvällä mallilla

Oulaisten uusi kaupunginvaltuusto on tarkoitus valita ensi vuoden huhtikuussa.

 

Jos kaikki menee suunnitellusti, eikä maailmanlaajuinen koronavirusepidemia sotke kuvioita enempää, päästään Suomessa valitsemaan kunnille uudet valtuustot 18. päivä huhtikuuta 2021.

SeutuMajakka kysyi nykyisen Oulaisten kaupunginvaltuuston puolueryhmien edustajilta, miten ehdokkaiden kalastelu on tähän mennessä sujunut. Määräaikaan mennessä vastauksia tuli keskustalta, kristillisdemokraateilta, perussuomalaisilta ja sosiaalidemokraateilta.
Jari Männikkö kertoo, että SDP:ssä ehdokashankinta aloiteltiin jo ennen kesälomien alkua kartoittamalla kiinnostuneita ja mahdollisia ehdokkaita.
”Työ on parhaillaan käynnissä ja tavoite on kasvattaa ehdokaslistaa 10-15 prosentilla viime kuntavaaleista”, kertoo Jari Männikkö.
Männikön mukaan demareissa halutaan saada mahdollisimman monipuolinen lista erilaisia ehdokkaita. Pääasia ehdokkaiden valinnassa on, että henkilö on kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta ja on yleisten sääntöjen mukaan vaalikelpoinen. Päivi Rantaeskola (sd.) puolestaan toivoo ehdokkaita kaikista tuloluokista.
”Silloin demokratia toteutuu parhaiten”, Rantaeskola sanoo.
Kristillisten Matti Heikkinen toteaa, että heidän tavoitteenaan on ehdokasmäärän tuplaaminen edellisistä vaaleista.
”Toivottavasti ehdokkaita ei tarvitse suuremmin kalastella, vaan KD:n omaksensa tuntevat löytyvät muutenkin”, Heikkinen toteaa.
Matti Heikkisen joukot ovat kiinnostuneita ehdokkaista, jotka uskaltavat olla asioista jotakin mieltä ja rohkenevat kertoa mielipiteensä myös muille. Ehdokkaiden tulisi myös sisimmässään jakaa puolueen arvomaailma ja ajatukset.
Ainoana Oulaisten valtuustossa perussuomalaisten väriä kannattava Mika Antikka uskoo vahvasti, että hän tulee saamaan valtuustoon puoluetovereita kuntavaalien jälkeen.
”Voidaan ennakoida suurta muutosta kuntapolitiikan tulevaisuudessa. Voimakas liikehdintä kaikissa kunnissa saa seuraa myös Oulaisissa”, uskoo Antikka.
Ehdokkaiden koulutukset, esittelyt ja kuvaukset on jo perussuomalaisten leirissä aloitettu. Kokoonpano muuttuu kuitenkin Mika Antikan mukaan koko ajan. Ehdokkaiksi halutaan tavallisia ja erilaisia ihmisiä useista ikä- ja ammattiryhmistä.
”Nousu on selkeä niin kiinnostuksessa kuin ehdokkuuteen sitoutumisessa”, Antikka vihjaa.

Marita Toiviainen kertoo, että keskusta pyrkii Oulaisissa täyteen 40 ehdokkaan listaan. Puolueen joukkoihin toivotetaan tervetulleiksi ehdokkaita kaikista ammattiryhmistä ja ikäluokista.
”Tärkeää on kiinnostus yhteisten asioiden hoitoon. Listalle voi tulla myös sitoutumattomana”, Marita Toiviainen tähdentää.
Miten hyvin tavallinen valtuutettu pystyy sitten vaikuttamaan kaupungin asioihin? Marita Toiviaisen mukaan vaikuttamisen mahdollisuus on suurikin lautakunnissa, kaupunginhallituksessa sekä valtuustoryhmässä.
”Yleensä asiat tulevat valtuustoon hallituksen valmistelun kautta. Hyvä vaikutuskanava on myös tehdä valtuustoaloite. Se ohjautuu kaupunginhallituksen kautta asianomaiseen lautakuntaan valmisteltavaksi. Oma kiinnostus ja innostus johonkin lautakuntaan on tärkeää”, Toiviainen sanoo.
Jari Männikkö muistuttaa, että asioihin kannattaa ottaa kantaa usein jo niiden valmisteluvaiheessa. Mika Antikan mukaan taas vaikuttamisen tehokkuus riippuu monella tapaa myös ryhmän koosta ja asian luonteesta.
”Perehtynyt valtuutettu voi perustella asian hyvin ja muutkin ymmärtävät silloin asian laidan. Jos sinusta taas tuntuu, että asia menee väärin, pitää siinä vaiheessa jättää eriävä mielipide. Tämä taas tarkoittaa, ettet ole vastuussa kyseisestä päätöksestä”.
Matti Heikkisen mukaan yksittäinen valtuutettu pystyy vaikuttamaan asioihin, välillä paremmin ja välillä huonommin. Aina kannattaa kuitenkin yrittää.
” Jos ei edes yritä, silloin tuskin sitten pystyykään. Aina kun ensin uskaltaa lähteä mukaan ja uskaltaa ottaa asioihin kantaa, on mahdollisuus vaikuttaa. Myös kuntalaiset vaikuttavat jo äänestäessään”.

Niin Jari Männikkö, Päivi Rantaeskola kuin Mika Antikkakin ovat asettumassa ehdolle tuleviin vaaleihin. Matti Heikkinenkin on todennäköisesti halukas hakemaan jatkokautta. Sen sijaan keskustassa päätöksiä on tehty vasta muutamia.
”Kaikki nykyisen valtuustoryhmämme jäsenet eivät ole kantaansa vielä ilmoittaneet. Ehdokaslistan jättämiseen on viitisen kuukautta aikaa. Osa on ilmaissut suostumuksen, osa aikoo jättäytyä pois ja aina on niitä, jotka tekevät päätöksensä viimeisten viikkojen aikana”, Toiviainen muistuttaa.

Takaisin Jutut -sivulle