Ei mikään tavallinen runokirja

Esko Vanhala tempaisi koronakevään aikana runoteoksen #sanoistaviis. Se on koottu hänen some-tuttujensa antamista sanoista.

 

#sanoistaviis on oulaistelaisen matematiikanopettaja Esko Vanhalan tuore esikoisrunoteos. Runojen ohella kirjassa on vahvasti esillä Vanhalan toinen intohimo, eli valokuvaaminen, jota hän on harrastanut 10 vuotta.
Runoteoksensa Esko Vanhala rakensi varsin erikoisella tavalla. Hän pyysi sosiaalisen median kanavissa olevilta tutuiltaan sanaviisikoita eli viisi sanaa, joiden pohjalle kukin runo rakentui. Vanhala kertoo muistavansa tarkalleen, kenelle somekaverille mikäkin runo kuuluu ja millaisia ajatuksia sanojen antajalla on ehkä pyörinyt sillä hetkellä päässä.
”Sanoissa näkyy paljon epätoivoa, toivoa ja kohdatuksi tulemisen tarvetta. Kaikki sanaviisikot mitkä sain, olen runoillut”, kertoo Esko Vanhala.
Koronakevät mullisti monen työssäkäyvän elämän ylösalaisin, ja niin myös Esko Vanhalan, joka joutui vääntämään runoja välillä oman leipätyön ohessa.
”Runo per päivä tahdilla niitä tein. Jonakin viikonloppuna urakoin ja tein kymmenkunta runoa. Mutta sitten tuli jo olo, että takki oli aivan tyhjä”.
Esko Vanhala on tykännyt kirjoittamisesta jo lukioajoista lähtien. Vuosien mittaan hänen päässään on itänyt ajatus oman runokokoelman julkaisemisesta. Kolme vuotta sitten hän päätti tehdä runokuvakirjan miehen sielunmaisemasta omien 40-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Se projekti ei kuitenkaan koskaan toteutunut aikapulan takia.
Valokuvaamisen hienous avautui Esko Vanhalalle viimeistään siinä vaiheessa, kun hän hankki paremman kameran, jossa oli riittävästi optiikkaa. Suurimman osan runokirjan kuvista hän on ottanut tänä keväänä. Kuvaussessioidensa aikana Esko Vanhala on tehnyt ainakin yhden päätelmän: hyvän kuvan ottaakseen ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Kuvauskohteita löytyy joskus yllättävänkin läheltä, vaikka oman kodin vierestä aivan kaupungin keskustasta.
Esikoisrunoteos on otettu Esko Vanhalan mukaan Oulaisissa hyvin vastaan. Esimerkiksi paikallinen kotiseutuyhdistys halusi ottaa runokirjan omiin kokoelmiinsa. Tämän lisäksi kirjaa voi kysellä Esko Vanhalan omasta verkkokaupasta, Oulaisten Nesteeltä, Halpa-Hallista ja kirjastosta.
Esko Vanhalalla on jo työnalla seuraava kirjaprojekti. Se liittyy hänen ammatilliseen intohimoonsa eli matematiikkaan ja tarkemmin lukuteoriaan.
”Elämä rakentuu yleensä tosi tekniseen osaamiseen. Nyt tuon siihen inhimillisen puolen. Kirjan prototyyppinimenä on Elämän viehkeimmät luvut. Se on tarina lukuteorian ja ihmiselämän erikoisesta yhteensovittamisesta”, Esko Vanhala paljastaa.

Takaisin Jutut -sivulle