Eira Ahosen kiitoslaulussa vilahtelee tuttuja oulaistelaisnimiä

Hiljattain 88 vuotta täyttänyt oulaistelainen Eira Ahonen pitää yllä elämänmyönteistä asennetta keskittymällä kiitoksen aiheisiin. Hän on kirjoittanut kiitoslaulun elämästään, jonka sanoituksessa vilahtelee monia tuttuja ja vähän tuntemattomampia oulaistelaisia.
”Olen pyytänyt näiltä henkilöiltä luvan julkaista heidän nimensä tässä laulussa. Mukana ovat muun muassa Saaren Pekka ja Tehosiivouksen Arto Hintsala”, Eira kertoo.
Lisähaastetta ja arvoituksellisuutta laulun sanoihin tuo se, että monien yhdyssanojen alkuosa on lyhennetty kirjaimeksi: esimerkiksi O-kangas on Oulaskangas. Tämä on Eiran humoristinen tyyli puhutella arkielämässä toistuvia paikkoja ja asioita.

Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Eiran kynästä syntyy laulu. Edellinen Oulaisten Kotihoidon työntekijöille tehty kappale sai hyvän vastaanoton. Eiran mukaan laulun sanoja on jo monistettu iso nippu Kotihoidon naisten käyttöön.
”Varsinaisia lauluja olen tehnyt kolme. Yhden laulun tai runon olen riimitellyt myös meistä mukuloista”.

Eira uskoo, että Kiitoslaulu elämästäni tulee olemaan hänen viimeinen kappaleensa. Laulu päättyy säkeistöön, jossa Eira kiittää asioista, jotka ovat hänelle elämässä kaikista tärkeimpiä.
”Mää kotikoivun juurella istunut oon, k-laulu on melkein jo valmis. Sisältö siinä; totta se on.
Ja toivon, että myös kaunis. Me ihmiset maan päällä elämme nyt ja toivomme parhaiten ellää.
Etu kuulua perheeseen hengelliseen ja siittä saan korkeinta kiittää.
toistan… Etu kuulua perheeseen hengelliseen ja siittä saan Jehovaa kiittää”.

Kolmannen säkeistön kohta ” Apila-veen tuoksu nenässä on,se muistot mun lapsuuteen liittää”, taas vie Eiran kirjaimellisesti lapsuusmaisemiin Pirkanmaalle ja valkoapilapellon reunalle.
”Mummun perässä käveltiin valkoapilapellon piennarta pitkin ja siellä haistoin tämän tuoksun”, hän sanoo.
Oulaisiin Eira muutti vuonna 1988 Viialasta yhdessä siskonsa Elvin kanssa. Pohjois-Pohjanmaalle heidät veti oman uskonyhteisönsä, Jehovan todistajat.
”Tänne tarvittiin Jehovan todistajia. Olimme mukana talkoissa rakentamassa Oulaisiin valtakunnansalia”, Eira muistelee.

Koko kiitoslaulu on pitkä, yhteensä 17-säkeistöä, ja sen voi kuunnella Eiran laulamana netissä osoitteessa: www.bit.ly/kiitoslaulu

Takaisin Jutut -sivulle