Elämäntavat ohjatusti remonttiin

Ihmisten tulisi harrastaa sellaista liikuntaa, mistä he itse tykkäävät, painottaa liikunnanohjaaja Jyri Hämäläinen. Muuten touhusta voi tulla pakkopullaa ja liikkumisen ilo katoaa.

 

Oulaisiin on avattu liikuntaneuvontapalvelu, jonka asiakkaaksi pääsee halutessaan terveyskeskuskäynnin jälkeen. Oulaisissa on käynnistynyt kaupungin ja aluehallintoviraston (AVI) rahoittama liikuntaneuvontahanke, jonka tarkoituksena on parantaa työikäisten kuntalaisten terveyttä ja kehittää Oulaisiin toimiva liikuntaneuvontaketju.
Tarve liikuntaneuvontaan osallistumiselle määritellään terveyskeskuksessa esimerkiksi lääkäri-, fysioterapia-, tai diabeteshoitokäynnin yhteydessä. Asiakkaan suostumuksella hoitohenkilökunta kirjoittaa lähetteen Oulaisten liikuntaneuvonnan hanketyöntekijälle Jyri Hämäläiselle. Kun yhteydenotto liikuntaneuvojaan on tehty, voi prosessi käynnistyä.
”Kun asiakas sitten tulee luokseni, käymme ensimmäisenä läpi henkilön elämäntilanteen ja mahdolliset sairaudet ja keskustelemme tulevista elämäntapamuutoksista”, kertoo Jyri Hämäläinen.
Ennen ensimmäistäkään liikuntasuoritusta tekee Jyri Hämäläinen asiakkaalle kaikki tarvittavat alkumittaukset kuten verenpaineen, kehonkoostumuksen ja vyötärönympäryksen mittauksen. Täytettäväksi tulee myös alkuhaastattelulomake, jossa kartoitetaan muun muassa työssäjaksamista.
”Näiden tietojen perusteella teen asiakkaalle yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen harjoitusohjelman”, Hämäläinen selvittää.

Harjoitusohjelmassa huomioidaan uni stressi, ravitsemus ja liikunta. Liikuntaneuvonta kestää asiakkaan halutessa 12 kuukautta, jonka aikana liikunnanohjaaja on säännöllisesti yhteydessä asiakkaaseen, ja yhteisiä liikuntakertoja pyritään pitämään mahdollisimman usein.
Jyri Hämäläisen mukaan yksi eniten ihmisten liikuntasuoritusten tehoa vievistä asioista on stressi ja siitä aiheutuva unenpuute. Jos tämä osa-alue ei ole tasapainossa, eivät mitkään tavoitteeksi asetetut painonpudotushaaveet voi toteutua, vaikka ihminen söisi kuinka terveellisesti ja liikkuisi suositusten mukaan.
Liikuntaneuvontapalvelun piti alkaa Oulaisissakin jo keväällä, mutta koronaepidemia muutti näitä suunnitelmia. Jyri Hämäläisen mukaan odottelu ei kuitenkaan mennyt hukkaan. Hän keräsi sosiaalisessa mediassa 15 ihmisen ryhmän ja antoi heille etänä ohjeita liikkumiseen ja oikeanlaiseen ruokavalioon. Kun tiukimmat rajoitukset lähtivät pois, alkoi Hämäläinen järjestää asiakkaiden kanssa yhteisiä liikuntatuokioita. Nyt, kun ryhmän aloituksesta on kulunut kohta puoli vuotta, alkavat vaikutukset esimerkiksi osallistujien painossa näkyä selvästi.
”Eräs osallistuja on pudottanut painoa huhtikuusta 25 kiloa, mikä on kova tulos. Muutama muu on myös päässyt 10 – 15 kilon painonpudotukseen”.
Osalla asiakkaista on saatu esimerkiksi verenpainelääkitys lääkärin luvalla pois ja diabeteslääkitystä on voitu vähentää, joten vaikutukset yksilön terveyden kannalta ovat merkittäviä.
”Toki on myös asiakkaita, joilla painonpudotus ei ole ollut sellaista, jota asiakas olisi ehkä toivonut. Taustalla on arjen jatkuva kiire ja stressi, joka näkyy myös heikkona unenlaatuna. Näihin asioihin osa asiakkaista onkin kiinnittänyt huomiota ja yrittävät korjata sitä parhaansa mukaan. Tärkeintä mielestäni on kuitenkin se, kun ihminen sanoo voivansa paremmin ja tuntee olonsa terveemmäksi. Silloin on menty oikeaan suuntaan, vaikka paino ei olisikaan tippunut niin paljon”, Hämäläinen painottaa.
Liikuntaneuvonnassa noudatetaan suomalaista ravitsemussuositusta. Kun Jyri Hämäläinen kuulee sanan dieetti, nousevat hänen ihokarvansa heti pystyyn. Hämäläinen kertoo, että valtaosalla tämänhetkisistä asiakkaista on jonkinlainen kokemus dieetistä ja siitä, kuinka paino on tullut sen jälkeen ryminällä takaisin.
”Dieetti vaatii jatkuvaa ruokailun tarkkailua, mikä harvalle sopii. Säännöllinen ruokailu ylläpitää aineenvaihdunnan vilkkaana. Monelle onkin vaatinut opettelemista syödä enemmän. Liian harva tai vähäinen syönti aiheuttaa vain sen, että aineenvaihdunta sopeutuu vähäenergiseen ruokaan menemällä säästöliekille, jolloin haluttuja tuloksia ei tule. Säännöllinen ja terveellinen ravitsemus on kaikista tärkeintä. Kun ravitsemuksen pohja on kunnossa, on varaa myös joskus herkutella”, Jyri Hämäläinen huomauttaa.

Ennen varsinaista Oulaisten liikuntaneuvonnan alkamista on Jyri Hämäläinen tutustunut muiden kaupunkien järjestämään palveluun ja siitä saatuihin palautteisiin. Suurin virhe on ollut se, että liikuntaryhmään on otettu kerralla mukaan 100 tai 200 osallistujaa, mikä tarkoittaa sitä, ettei yhdelle ohjaajalle ole jäänyt riittävästi aikaa keskittyä kaikkien asiakkaiden suorituksiin. Oulaisissa aiotaankin panostaa määrän sijasta laatuun.
”Jos liikutat kerralla vaikka sataa ihmistä, saattaa heistä muutama yltää tavoitteeseensa, mutta suurin osa voi kokea, ettei toiminnassa ole mitään järkeä, eivätkä he lähde liikkumaan enää jatkossakaan. Meillä tarkoituksena on saada aikaan onnistumisia ja sitä kautta pysyvä muutos jokaisen osallistujan liikuntatottumuksiin”, painottaa Jyri Hämäläinen.

Takaisin Jutut -sivulle