Elämän mittainen ystävyys

Kaikki alkoi tiistaina 1. päivä syyskuuta vuonna 1964, nimittäin elämän mittainen ystävyytemme. Tuo tiistaiaamu aloitti myöskin koulutaipaleemme. Raili-äiti oli saatellut minut kaksoisveljeni Jukan kanssa keltaiseen, puiseen koulurakennukseen, jossa lempeä luokanopettaja Marketta Nikula otti meidät vastaan.
Kaikkia meitä jännitti ja hieman pelottikin. Kaikki oli vierasta ja uutta, Oulaisten kirkonkylän kansakoulun toinen ensimmäisistä luokista aloitti opintiensä. Minulla oli veljeni turvanani, mutta muiden piti tulla yksin toimeen. Yksi noista uusista koulukkaista vaikutti pelokkaalta ja kaipasi kaveria. Hän oli pieni kiharatukkainen poika, josta tuli heti hyvä ystävä ja parhaista kavereistamme. Hänen nimensä oli Kyösti ja tuo tuolloin alkanut ystävyys, miltei 60 vuotta myöhemmin, yhä jatkuu.
Neljän kansakouluvuoden jälkeen pääsykokeet, ne suoritettuina syksyllä 1968 kauppalaksi muuttuneen Oulaisten keskikouluun, jossa viisi vuotta.

Keskikoululaisina alkoi yhteinen harrastus ja kiinnostuksen kohde: valokuvaus. Kamerakerhossa opettelimme, kokeilimme ja kehitimme taitojamme musta-valkoisten kuvien maailmaan. Samoihin aikoihin alkoi myös kiinnostus elokuviin ja elokuvakerhoon.
Iltarippikoulu talvella 1971-72, ja konfirmaatio keväällä 50 vuotta sitten pääsiäisen aikoihin. Keskikoulun jälkeen Oulaisten lukioon ja ylioppilaiksi 1976.

Lukion jälkeen oli sanottava hyvästit kiinteämmälle ystävyydelle ja yhteisille kavereille. Armeijat eri puolilla Suomea ja sen jälkeen opiskelut myöskin erillään. Valmistumisen jälkeen pitkät työurat ja erilaiset elämänkohtalot. Työpaikat, asuinpaikat ja paikkakunnat vaihtuivat ja elämäntilanteet muuttuivat kullakin. Maailma muuttui, mutta lapsesta asti alkanut ystävyys on kuitenkin säilynyt.

Yksi asia, mikä meitä on myöskin aina yhdistänyt, on kiinnostus kaikenlaiseen urheiluun. Nuorena ainoat harrastusmahdollisuudet olivat kirjasto ja sen nuortenkirjat ja urheilukenttä. Varsinkin potku- ja pesäpallo kavereiden kanssa vei mukanaan. Talvisin murtomaahiihto ja luistelukenttä, jossa tavattiin toisia samanikäisiä, tyttöjäkin.
Nykyään molemmat olemme kovia penkkiurheilijoita. Pohjoisen poikien sydän sykkii aina talvisin Kärppä-tahtiin, joiden otteluita aina tarkasti seurataan. Kesäkaudella kiinnostus on yleisurheilussa. Onhan edesmenneen veljeni Jukan poika Eetu kolminkertainen suomenmestari pikajuoksussa. Monella kilpapaikalla olemme Kyöstin kanssa tavanneet.

Ennen niin tuuheat ja paksut tummat hiukset on ohentuneet ja vähitellen harmaantuneet. Vaikka askeleet ovat lyhentyneet, kuitenkin vielä sen pikkupojan sydän sykkii vanhoja muistellessa: vaeltelut ja seikkailut Matosaaren hiekkatietä pitkin, kivisodat Kakaravaaran samanikäisten kossien kanssa, mökit metsissä ja kalareissut jokirantaan.
Tuntuu kuin ihan vasta oltiin nuoria ja komeita. Enää ollaan pelkästään komeita. Taaksepäin katsellessa aika tuntuu kulkeneen rivakasti. Eteenpäin kun se tuntuu välillä kulkevan tuskastuttavan hitaasti.

Tänä vuonna 2022 tulee tasan 50 vuotta siitä, kun me vuonna 1957 syntyneet kävimme rippikoulumme ja saimme ensimmäisen ehtoollisen. Oulaisten seurakunta on järjestämässä 28.8 yhteisen tapahtuman, jonka järjestelyihin olemme Kyöstin kanssa lupautuneet.
Vuonna 1972 talvella järjestettiin kaksi iltarippikoulua seurakuntatalolla ja kesällä kolme rippikoululeiriä Ahonperän leirikeskuksessa.
Nykyiset tietoturvasäännökset ja laki estää viranomaisia antamasta edes nimiluetteloita tuolloin 1972 rippikoulunsa käyneistä, joten vetoamme näin lehden kautta ihmisiin, joilla on kytköksiä henkilöihin, jotka tuolloin rippikoulunsa kävivät, että saisimme yhteyden mahdollisimman moneen henkilöön, jota asia koskee.
Omat nuorekkaat vanhempani Raili ja Reino (86 ja 87 vuotta) ovat vielä elossa, kuten ehkä myös monen muunkin tuolloin rippikoulunsa suorittaneiden omaiset. Toivomme, että mahdollisimman moni välittää tietoa tästä tapahtumasta.
Yhteydenotot seurakunnan puhelinnumeroon 08 4797420 tai sähköpostitse: oulainenkirkkoherranvirasto@evl.fi tai Kyösti Terentjeff (puh. 0400 666 365, kyosti@terentjeff.fi, Jorma Rantala (puh. 040 416 3740, rantalajorma1@gmail.com)

Takaisin Jutut -sivulle