Elomarkkinoilta lähtölaukaus syksyyn

Hyvinvointialueen säästötoimet puhuttivat markkinaväkeä Alpuan Elomarkkinoilla.

Väki löysi hyvin perille lauantaina Vihannin Alpuassa järjestetyille Elomarkkinoille. Möykkylässä asuva Vuokko Lehto saapui markkinoille lastenlastensa Venlan ja Lotan kanssa. Lapset olivat tulleet mummulaan viikonloppukylään Raahesta. Markkinakojuista kolmikon mukaan oli tarttunut muun muassa arpoja ja leivonnaisia. Olivatpa tytöt päässeet pyörittämään onnenpyörääkin.
”Eilen illalla hain tytöt meille. Tähän mennessä olemme ulkoiluttaneet koiraa ja aiomme lähteä kohta mustikkaan”, kertoi noin viidettä kertaa Elomarkkinoilla vieraillut Vuokko Lehto.
Myös kaksi poliittista puoluetta oli löytänyt tiensä markkinapaikalle. Olli Rehnin presidenttiehdokkuutta liputtanut keskusta kestitsi vieraita omalla teltallaan. Hieman kauempana puolestaan perussuomalaisten aluevaltuutetut Anu Mattila Raahesta ja Anna Koskela Oulusta keskustelivat markkinaväen kanssa päivän polttavista asioista.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen, Pohteen alkutaival on ollut yhtä sopeuttamista. Anna Koskelan mukaan tilanne on edellisten hallitusten syytä.
”Edelliset hallituspuolueet aiheuttivat alueille kroonisen rahoitusvajeen, jossa Pohdekin nyt kärvistelee. Kun aloitimme työt aluevaltuustossa, piti meidän ensin tehdä järjestämissuunnitelma, mikä on enemmänkin tiukkeneva saneerausohjelma. Ensin säästimme 40 miljoonaa euroa ja sitten oli pakko säästää 60 miljoonaa euroa. Sen jälkeen oli jälleen säästettävä 60 miljoonaa euroa. Ja mikäli olen ymmärtänyt uusimmista tiedotteista, ei tämäkään valitettavasti vielä riitä”, murehti Anna Koskela.

Alpuan Elomarkkinat houkutteli lauantaina mukavan määrän markkinavieraita.

Mistä nämä säästö voidaan sitten ottaa? No Anna Koskelan mukaan vanhuksilta, koska suurimmat kustannukset tulevat juuri tältä sektorilta.
”Sen kanssa joudumme valitettavasti elämään. Koitamme koko ajan miettiä uusia kustannustehokkaampia tapoja tarjota vastaavia palveluja ikäihmisille. Esimerkiksi jo nyt toiminnassa oleva digitaalinen sotekeskus on äärettömän hyvä asia”.
Yksi terveydenhuollon kroonisista ongelmista on lääkäripula. Virkasuhteisten lääkäreiden saaminen tahtoo olla kiven alla joka hyvinvointialueella, ei vaan Pohteessa. Anna Koskelan mielestä lakisääteisien toimintojen takaamiseksi on pakko ostaa lääkäripalveluja yksityiseltä puolelta.
”Mutta sekään ei ole kestävää toimintaa”, hän myöntää.

Paloauto kiinnosti etenkin perheen pienimpiä.



Koskela muistuttaa, että vaikka Pohde saisi käyttöönsä kaikki Suomen lääkärit, olisi se sitten pois joiltakin muilta alueilta. Jäljelle jääkin vain yksi vaihtoehto, lääkäreiden lisäkouluttaminen.
”Mutta siitä asiasta päättävät minua viisaammat ihmiset, että kuinka paljon lääkäreitä voidaan kouluttaa lisää”.
Kahdeksan kuukauden aluevaltuustokokemuksen perusteella Anna Koskelasta tuntuu, ettei aluevaltuuston rooli päätöksenteossa ole sen arvolle kuuluvalla tasolla. Operatiivisten päätösten teko on keskittynyt hallitukselle.
”Kun aluevaltuuston roolia ajattelee, niin valitettavan kumileimasimelta se tuntuu. Meidän mahdollisuutemme vaikuttaa konkreettisesti asioihin ovat vähäiset. Aluevaltuusto tekee ylätason päätöksiä, eli hyväksyy muun muassa järjestämissuunnitelman. Operatiiviseen toimintaan, eli esimerkiksi siihen, mikä terveyskeskus lopetetaan, ei valtuusto enää voi vaikuttaa. Se asia ei tule enää valtuuston käsittelyyn, vaan siitä päättää aluehallitus. Harva päätös on enää muuttunut, joka on valtuustoon tuotu. Tämä asia puhuttaa yli puoluerajojen. Eli valtuusto on hieman kaukana siitä oikeasta vaikuttamismahdollisuudesta. Voimmehan me tehtailla jotakin ponsiesityksiä, mutta se on aina sellainen toivotaan toivotaan tilanne”, Koskela sanoo.

Oululainen aluevaltuutettu Anna Koskela (ps.) on sitä mieltä, että Pohteenkin aluetta koskettavaan lääkäripulaan paras lääke olisi lääkärien lisäkoulutus.
Takaisin Jutut -sivulle