Matonpesu kuuluu kesään

Kaupungin matonpesupaikka saa käyttäjiltä kiitosta.

Sarvantien varressa olevan matonpesupaikan parkkipaikalla on kaksi henkilöautoa maanantaisena kesäkuun päivänä. Autoista toinen kuuluu Arto ja Vuokko Lukkarille. Pariskunta kertoo, että mattojen peseminen kaupungin matonpesupaikalla on heille jokakesäinen perinne.
”Ja ajankohta on aina hieman ennen juhannusta. Arto on todella innokas matonpesijä. Hän olisi halunnut tulla tänne jo eilen, mutta minä toppuuttelin, kun oli pyhäpäivä”, Vuokko nauraa.
Pariskunnasta näkee kilometrin päähän, että heille mattojen peseminen on enemmänkin nautinto kuin pakkopulla.
”Eikä tässä tarvitse ajatella. Pesee vaan. Ja vielä tällainen hyvä kelikin sattui tälle päivälle. Matot kuivuvat hyvin”, Arto iloitsee.
Lukkarit antavat ison kiitoksen kaupungille ja varsinkin sen tekniselle toimelle siitä, että Oulaisista löytyy yleinen ja hyvin ylläpidetty matonpesupaikka. Valitettavaa kuitenkin on se, että joskus paikalle osuu ihmisiä, joilla on mielessä aivan jotakin muuta kuin mattojen peseminen.
”Viime vuonna, kun olimme täällä, oli täältä seuraavana päivänä varastettu letkuja. Onneksi ehdimme pestä kaikki omat mattomme”, Arto toteaa.

Viimeinen työvaihe on maton linkoaminen mahdollisimman kuivaksi.

Tällä kertaa Lukkarien auton takakontissa pesua odottaa yhteensä viisi mattoa. Ensimmäinen toimenpide on mattojen viruttaminen. Tämän jälkeen niiden päälle kaadetaan kuumaa vettä, jota saadaan matonpesupaikan valmiiksi lämmitetystä padasta. Mattojen päälle ruiskautetaan hieman mäntysaippuaa ja sitten harjataan. Viimeinen ohjelmanumero on mattojen linkoaminen. Sen jälkeen ne nostetaan takaisin autoon ja viedään kotiin kuivumaan. Matonpesupaikallakin mattojen kuivaaminen kyllä käy.
”Juuri tuossa äsken autoimme vanhempaa rouvaa ja nostimme hänen mattonsa kuivumaan”, kertoo Vuokko.
Kun matonpesu-urakka on tehty, aikovat Arto ja Vuokko suunnata seuraavaksi kirjastoon, jossa myydään pesupasseja. Kirjastosta muistutetaan, että poikkeavien kesäaukioloaikojen ja sulkuajan vuoksi matonpesupasseja ei voi ostaa kirjastolta 6.–28.7. välisenä aikana. Pesupassin voi ostaa myös kaupungin varastolta. Ennen sinne suuntaamista kannattaa kuitenkin soittaa työpäällikkö Jari Mustoselle ja varmistaa, että varastolla ollaan paikalla.
Vuokko Lukkari paljastaa, että hän on parasta aikaa vuorotteluvapaalla, joten nyt on hyvin aikaa kaikenlaisille kotitöille, kuten mattojen pesemiselle.
”Se on luojan lykky. Nyt minä saan niistä kotitöistä vapaata”, veistelee vieressä seisova Arto.

Viimeinen työvaihe on maton linkoaminen mahdollisimman kuivaksi.Arton ja Vuokon kesä ei suinkaan ole pelkkää kotitöiden tekemistä. Lomailullekin jää aikaa.
”Kesä kuluu retkeilyn merkeissä. Menemme ensin Turun saaristoon ja sitten pohjoiseen. Juhannuksen olemme viettäneet perinteisesti lapsuudenkodissani Nivalan Välikylässä”, kertoo Vuokko.
Arto toteaa samaan hengenvetoon, että hänellä tulee tänä vuonna täyteen 35 vuotta Oulaisissa asumista. Sinä aikana ovat omat lapsetkin kasvaneet jo isoiksi.
”Mihin se aika oikein menee”, ihmettelee Arto.
Liian kauaksi aikaa ei ajan kulumisen mysteeriä parane jäädä miettimään. Vielä kun on pari likaista mattoa pesemättä.

Takaisin Jutut -sivulle