Energiatehokkuutta ja lämmintä henkeä

Oulaisten uuden päiväkodin rakentaminenon edennyt aikataulua edellä.

Suomen lippu liehui komeasti Hirenmutkan päiväkodin salossa keskiviikkona. Harjakorkeuteen ennättäneen päiväkodin tiloihin tutustui joukko Oulaisten kaupungin päättäjiä. Rakennusurakasta vastaavan Sorvoja Oy:n toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja kertoi heti alkuun suuren ilouutisen: Hiirenmutkan päiväkodin rakennustyöt ovat sujuneet ennakoitua nopeammin. Vastaavalla työnjohtajalla Tapani Sorvojalla oli puolestaan vastaus valmiina, miksi näin pääsi tapahtumaan.
”Suunnittelimme alun perin sääsuojaa rakennuksen ympärille. Sitten muutimmekin taktiikkaa, kun saimme rakennettua vesikaton parkkipaikalla valmiiksi ja nostimme sen suoraan hirsirungon päälle. Siinä säästyi jonkin verran aikaa. Sopimuksen mukaan päiväkodin pitäisi valmistua lokakuun lopussa, mutta mietimme vielä, että onko aikataulua vielä mahdollista kiristää”, kertoi Tapani Sorvoja.

Sorvoja Oy:llä on kokemusta hirsirakentamisesta. Toimitusjohtaja Jaakko Sorvoja kertoi, että Oulaisten uusi päiväkoti on heille jo neljäs hirsitalokohde. Ensimmäinen oli Reisjärvelle rakennettu päiväkoti ja hiljattain pidettiin Pyhäjoella Saaren koulun ja liikuntasalin yli 4000 neliömetriä käsittävän kokonaisuuden avajaisia. Sorvojan mukaan parasta hirsirakennuksessa on hirren tuoma lämmin tunnelma.

Kaupunginjohtaja Riikka Moilanen oli näkemäänsä erittäin tyytyväinen. Hänen mukaansa kohteessa tulee huomioiduksi aluetalouden lisäksi hyvin myös energiansäästö, mikä on tärkeää siinäkin mielessä, koska hirvirakenteinen päiväkoti tuli kaupungille kalliimmaksi kuin tavallisen päiväkodin rakentaminen. Jaakko Sorvojan mukaan puutavaran hinta oli vuosi sitten samaan aikaan 600 euroa kuutiolta. Nyt hinta on 280 euroa. Päiväkodin kustannusarvio on 3,2 miljoonaa euroa.
”Kuulimme juuri, että päiväkodin hirret ovat peräisin Pudasjärveltä. Sehän mitä hienoin asia aluetaloutta ajatellen. Puun tavarahinta oli hankkeen päätöshetkellä kallista, mutta onneksi energiatehokkuus on huomioitu aurinkoenergian kautta. Tässä hankkeessa tuetaan monia tärkeitä arvoja: alueellisuutta, puun käyttöä ja rakentamisen hoiti paikallinen rakennusliike”, iloitsi Riikka Moilanen.

Tapani Sorvojan mukaan Hiirenmutkan päiväkodin hirsirungon pystyttäminen on ollut suhteellisen helppo työ toteuttaa. Seuraava tärkeä työvaihe on pitää huoli siitä, että rakennuksen lattian betonivalu kuivuu kunnolla.
”Se oikeastaan ratkaisee loppupään aikataulun etenemisen, että milloin lattia on pinnoituskelpoinen. Tässä on paalulattia, jossa on 16 senttiä paksu valu. Betonivalussa on kosteusanturit, jotka kertovat reaaliajassa, milloin lattia on kuiva”.

Takaisin Jutut -sivulle