Epidemia romuttamassa monen kesätyöhaaveet

Vilho Arvio ansaitsi kesätienestinsä toissa kesänä Oulaisten Koskikioskissa. Kuva: Arkisto

 

Koronavirusepidemian vuoksi niin kaupungilla kuin yksityisellä sektorilla ollaan varovaisia kesätyöntekijöiden palkkaamisessa.

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi kaupunkien nuorille tarjoamiin kesätyöpaikkoihin. Liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Sanna Mäyrä kertoo, että mikäli uimahalli tai liikennepuisto ovat kiinni ja kesätoimintaa leirien ja kerhojen osalta ei järjestetä, ei myöskään kesätyöntekijöille ole tarvetta.

Lisäksi mikäli kaupunki lomauttaa henkilöstöä, mahdollisuudet kesätyöntekijöiden palkkaamiseen pienenevät.
”Kesätyöpaikkojen osalta toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Olemme lähettäneet 176 kesätöitä hakeneelle sähköpostia, että päätöksiä kesätöistä tehdään lähiviikkojen aikana ja niistä tiedotetaan hakijoille viimeistään 13.5.”, kertoo Sanna Mäyrä.
Oulaisten kaupungilla olisi tarjolla kesätyöpaikkoja 43 kappaletta. Lisäksi kaupunki tukee kesätyösetelillä 30 kesätyöpaikkaa yrityksissä, yhdistyksissä tai yksityisellä työnantajalla.

Koronakriisi vaikuttaa myös Sievin Jalkineen Oulaisten yksikön kykyyn palkata kesätyöntekijöitä ensi kesäksi. Yhtiön tilausmäärät ovat laskeneet merkittävästi, jonka vuoksi tuotantoa on jouduttu sopeuttamaan lomautuksin.
”Mikäli lomautukset ovat edelleen päällä kesätyösesongin aikaan, ei meillä ole mahdollisuutta tarjota kesätöitä. Jos tilanne muuttuisi ja kesätyöntekijöille olisi tarjota töitä, vaaditaan työntekijältä 16 vuoden ikä ja terve, ahkera asenne työtä kohtaan”, toteaa Sievin Jalkineen toimitusjohtaja Juha Jokinen.

Sievin Jalkineen talon sisäiset käytännöt ovat muuttuneet koronavirusuhan takia. Siivousta on tehostettu ja henkilöstöä on muistutettu etenkin käsihygienian tärkeydestä.
”Tuotteiden toimituksiin asiakkaillemme tilanteella ei sen sijaan ole ollut vaikutusta. Myyntimme ja varastomme jatkaa normaalisti ja pystymme toimittamaan asiakkaiden tilaamat tuotteet heti varastostamme”.
Vaikka yleinen taloustilanne Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa näyttää tällä hetkellä huonolta, uskoo Juha Jokinen, että tilanne voi muuttua nopeastikin parempaan suuntaan.
”Toivomme muutosta parempaan pikaisesti, mutta vaikka tilanne jatkuisi heikkona pidempäänkin, yritys tulee varmasti selviämään tämänkin kriisin yli”.

Kaupat tarvitsevat kesäapua myös poikkeusoloissa. K-kauppias Miku Siljander kertoo, että koronaviruskriisi ei juurikaan vaikuta K-supermarketin kesätyöpaikkatilanteeseen.
”Meillä on noin viisi työpaikkaa, joihin on jo työntekijät valittu”, Siljander kertoo.
Miku Siljanderin mukaan epidemia ei vaikuta kesätyöläisten toimenkuvaan. Työturvallisuutta tosin lisätään myös kesätyöntekijöiden osalta.

Takaisin Jutut -sivulle