Fennoctum yritysideakilpailun ykkönen

Fennoctumiin kuuluivat Niki Hukari, Mikael Korpi ja Aleksi Korpela. Taustalla kilpailun tuomaristossa toimineet Tapio Matinlauri, Sonja Kukkola ja Elina Piippo.

 

Vuosittain järjestettävän yritysideakilpailun voittoon nousi tällä kertaa lukion joukkue yritysideallaan Fennoctum, ekologinen matkailukeskus Lapissa. Ideana oli tehdä vuokrattavia, siistejä mökkejä, joiden sähköntuottoon käytetään aurinkoenergiaa. Lisäksi matkailukeskuksessa olisi runsaasti eri harrastusmahdollisuuksia ja kaikissa hankinnoissa ja ratkaisuissa huomioitaisiin energiansäästö esimerkiksi lämmitysmuotojen valinnassa. Yrityksellä oli tähtäimessään kansainväliset matkailumarkkinat, esimerkiksi kiinalaisten turistien houkutteleminen Lappiin. Voittaneeseen joukkueeseen kuuluivat Niki Hukari, Mikael Korpi ja Aleksi Korpela. Kilpailun voittajat palkittiin kunniakirjoilla ja yrittäjäyhdistyksen stipendeillä.

Yrityksen nimi ja logo olivat tarkkaan harkittuja ja yritysidean tueksi oli hankittu runsaasti taustatietoa. Budjetti oli laadittu tarkasti ja yritykselle oli mietitty realistisesti sekä kilpailuvaltteja että uhkatekijöitä. Idean lisäksi kilpailussa arvioitiin esitystä. Fennoctumin esitys oli uskottava ja oppilaat löysivät tuomareiden kysymyksiin vastaukset sujuvasti. Esitysdiat olivat havainnolliset ja tukivat brändiä.
Kilpailuun osallistui yhteensä viisi joukkuetta ja mukana oli sekä täysin uusia innovaatioita että perinteisempiä yritysideoita. Kilpailun järjestäjinä toimivat Oulaisten Yrittäjät ry, Oulaisten lukio ja Jedun liiketalouden yksikkö. Kilpailu liittyy koulujen yrittäjyyskasvatuksen opintoihin. Tuomaristossa toimivat Ritva Joki-Kolehmainen Jedulta, Tapio Matinlauri Oulaisten Lukiolta sekä Sonja Kukkola ja Elina Piippo Oulaisten Yrittäjät ry:stä.

Yritysideakilpailu starttasi noin kuusi viikkoa sitten ja parin viimeisen viikon aikana otettiin loppukiri, jossa oppilaat valmistelivat esitykset torstain 28.11. finaalia varten. Kaikki kilpailuun osallistuneet saivat diplomin, jonka voi ottaa esille esimerkiksi työnhakuvaiheessa.
Oulaisten yrittäjät tekevät vuosittain yhteistyötä toisen asteen oppilaitosten kanssa järjestämällä esimerkiksi yritysesittelyjä ja vierailuja paikallisiin yrityksiin.
Opiskelijat saavat peruskäsityksen siitä, minkälaista on yrityksen perustaminen ja yrittäjänä toimiminen. Yhteistyö yritysten ja oppilaitosten kanssa auttaa harjoittelu- ja työpaikkojen löytämisessä. Yritysideakilpailu antaa oppilaille lisäksi kokemusta esiintymisestä ja oman idean kehittämisestä valmiiksi tuotteeksi.

Sonja Kukkola

Takaisin Jutut -sivulle